Все перелітні птахи: картинки з назвами і описами

Перелітні птахи – це ті, які з настанням холодів відлітають перечікувати їх на південь. Для кожного виду перелітних птахів необхідність перельоту визначається по-своєму: якщо одна пташка вже відчуває недобре і відлітає, то інша буде думати: «Ого, як багато їжі, може взагалі не летіти нікуди?». Ми підготували для вас картинки перелітних птахів з назвами і описами, які часто бувають потрібні для дітей. Наприклад, для підготовки доповіді, домашнього завдання, або ж просто для загального розвитку. Ви дізнаєтеся, де мешкають перелітні пернаті, ніж люблять харчуватися, а також розміри птахів. Також ми дамо вам трохи загальної інформації про крилатих мандрівників.

Чому птахи взагалі перелітають?

Відлітають птахи зовсім не тому, що мерзнуть. У них відмінне утеплення з пір’я, але потрібно чимось підтримувати обмін речовин всередині організму: харчуватися. Саме наявність їжі визначає час відльоту пернатих. Якщо зима обіцяє бути теплою, то і їжі у деяких видів птахів може бути досить для зимівлі, тому деякі види іноді залишаються. 

Які перелітні птахи відлітають раніше, а які пізніше?

  • Першими відлітають птахи, які харчуються комахами. Адже їх їжі в якийсь момент стає недостатньо: комахи ховаються, і птахи вирушають на південь від, щоб прогодувати себе.
  • Потім, разом з промерзанням грунту, відлітають і птахи, що харчуються насінням, зернами дерев і рослин. 
  • До кінця тримаються великі водоплавні представники птахів, до тих самих пір, поки їх водойми не почнуть покриватися крижаною кіркою.

Все перелітні птахи: фотографії, назви, опису

Білобровик, різновид Дрозда (Turdus iliacus)

Білобровий дрізд – найменший серед дроздових, і найбільш поширений вид в Росії і країнах СНД. Не сильно боїться холоду: пізно відлітає зимувати, і повертається одним з перших. Віддає перевагу гніздитися в березовому рідкісному лісі. 

  • Розміри: 22 см. В довжину, вага практично ніколи не перевищує 60 м
  • зона проживання: Євразія, Гімалаї. Взимку відлітає ближче до Африки.
  • чим харчується: Комахами, метеликами, гусеницями. Не гребує хробаками, яких приносить своїм пташенятам цілими пучками в гніздо. 

Береговушка, Берегова ластівка (Riparia riparia)

Ці крихітні представники сімейства ластівкові люблять швидко літати над самою водною гладдю, і селитися поблизу водойм. Причому своїм житловим звичкам береговушки не змінюють навіть будучи в теплому «відпустці». Улюблені місця для гнізд – стрімкі береги річок з м’яким грунтом, у піщаних кар’єрів, всюди, де можна вирити собі печеру-гніздо поруч з водоймою. 

  • Розміри: Довжина – 12-13 см, розмах крил – 25-28 см, вага 11-16 р
  • зона проживання: Вся територія Євразії, а також частина Північної Америки. Мігрує на південь в залежності від зони початкового проживання ближче до водоймища.
  • чим харчується: Практично тільки комахами. Любить полювати прямо в польоті, швидко хапаючи комах дзьобом. Малі розміри і велика рухливість в повітрі роблять береговушки успішним мисливцем.

Вальдшнеп (Skolopax rusticola)

Птах середніх розмірів сімейства Бекасово з прямим дзьобом і камуфляжним забарвленням в рудо-чорних тонах. Спів цього птаха можна почути нечасто, лише під час шлюбного періоду. Любить вологі, болотисті грунту, густі листяні і змішані ліси. Завжди не проти переміщатися в пошуках місць їжею багатший. Водяться поодинці, що може і даремно: на Вальдшнепів люблять полювати.

  • Розміри: Довжина – до 38 сантиметрів, в середньому 33-35. Розмах крил досягає 65 см, а маса – 460 гр. Дзьоб завдовжки в 7-9 сантиметрів.
  • зона проживання: Ліси і лісостепу Євразії. Зустрічається також на Канарських, Азорських, Британських островах, в Японії.
  • чим харчується: Дощовими хробаками. Місце проживання Вальдшнеп вибирає виходячи з величини їх популяції. Також може харчуватися комахами і їх личинками.

Вертишійка (Junx torquilla)

Пташка сімейства дятлових отримала свою назву за довгу шию, яка постійно в русі. Сама не довбає собі дупло в дереві, вважає за краще селитися в житлоплощу, кинуту іншими дятлами. Може вигнати з дупла птахів поменше. Коли її дупло піддається нападу, вертишійка распушает хвіст, звішує крила, видає шипіння і крутить шиєю на зразок змії, вводячи в оману нападника. 

  • Розміри: В довжину приблизно 17-20 см, розмах крил 25-30 см, вага 32-48 р
  • де живе: В лісах Середземномор’я, Євразії від Франції аж до Японії, і на південь від до Китаю. Селиться також поблизу людини, в скверах і парках.
  • чим харчується: Мурахами, жуками, але найчастіше – їх личинками.

Варакушка (Luscinia svecica)

Невелика птах родини Дроздових загону горобцеподібних. Самці мають яскраве забарвлення на грудях і під дзьобом. Люблять співати, сидячи на кущах в ранкові години, іноді злітаючи в повітря для здійснення так званих струмових польотів. Вночі спів припиняється. У піснях цього птаха часто зустрічаються звуки, що нагадують «Барак», звідси пішла назва.

  • Розміри: В довжину близько 15 см. Самці важать від 15 до 23 г, самки – від 13 до 21 м 
  • де живе: Береги річок, струмків, ярів, озер і т.д., де вологіше і гущі. Гніздяться прямо на землі в заростях трави і чагарників. Широко поширені в Євразії.
  • чим харчується: Комахами і їх личинками. Восени перемикається на ягідний раціон.

Горихвостка звичайна (Phoenicurus phoenicurus)

Пташка-невеличка сімейства мухоловкових, яку можна часто зустріти в міських парках Європейської частини Росії. Якщо подивитися на фото цієї перелітної птиці, то можна легко зрозуміти, звідки взялося її назву. 

  • Розміри: Приблизно 10-15 см довжини у дорослої особини.
  • де живе: Європа, Європейська частина Росії, замовити відлітають в Африку.
  • чим харчується: Зазвичай комахами, але можуть переключитися на ягоди, якщо основне джерело їжі немає.

Галстучник (Charadrius hiaticula)

Галстучник це невеликого розміру перелітний пташка, темно-сіро-коричневого кольору зверху і білого знизу. Назву свою отримала за характерний чорний коло, оперізуючий шию. Гніздяться в піску, зазвичай будиночок цих птахів виглядає як поглиблення в піску, іноді прикрите камінням. 

  • Розміри: В довжину зазвичай приблизно 20 см.
  • де живе: Берегова лінія як пісочна, так і гальковий, иловая. Зона проживання – Євразія, Північна Америка. Зимувати літає в південні частини материка, але найчастіше – в Африку.
  • чим харчується: В основному хробаками та іншими безхребетними, які водяться у водах і біля берегів населених водойм.

Деряба (Turdus viscivorus)

Це перелітний співочий птах родини дроздових. Перелітати ці птахи віддають перевагу в південно-західну область Європи. Гніздяться деряби високо на деревах, облаштовуючи гнізда на розвилках гілок. Дитинчата оперяються вже через пару тижнів, а ще через 3-4 дні активної годівлі вчорашні пташенята вже самі шукають собі прожиток. 

  • Розміри: В довжину досягає 27 см, при вазі в 140 грамів. Трохи більше співочого дрозда.
  • де живе: Центральна Європа, світлі ліси. Часто можна побачити в парках і скверах міст. 
  • чим харчується: В основному дощовими хробаками і плодами омели – паразитує на деревах рослини, тим самим сприяючи його поширенню. Також Деряба не проти перебитися ягодами, молюсками, комахами, личинками. 

Дрозд чорний (Turdus merula)

У міру великий птах сімейства дроздових, самці повністю чорні з помаранчевим дзьобом і жовтим ореолом навколо очей. Самки і недавно вилупилися особини мають бурий колір зі світлими вкрапленнями на горлі, грудях і черевці. Це співоча перелітний птах, любляча з першими променями сонця задавати хитромудрі мелодії, і ними ж проводжати день. Спів схоже зі звуками флейти.

  • Розмір: До 26 см в довжину. Вага дорослої особини від 80 до 125 гр.
  • де живе: У Європі і західній частині Росії в хвойних і змішаних лісах з вологим ґрунтом і підліском, в якому можна знайти черв’яків. Любить лісові яри. Не проти оселитися в занедбаних людиною садах і парках. Також мешкає в кавказьких гірських лісах. Відлітає на південь із замерзанням підліску.
  • чим харчується: Простіше перерахувати те, що не харчується чорний дрізд. Це всеїдний птах, яка може поживитися хробаками, жуками, комахами, личинками, насінням, ягодами і фруктами. 

Дрозд співочий (Turdus philomelos)

Пісні цієї співочої перелітної птиці сімейства дроздових по праву визнаються особливо красивими, пестливими слух. Співочий дрізд наспівує досить різноманітні пісеньки в неквапливої ??манері. Здатні співати весь день безперервно, найактивніше вони в ранкові та вечірні години. Популяризації його творчості сприяє його поступове поява в міських парках. Але все-таки співочий дрізд більше воліє околиці густих лісів і галявини як постійне місце проживання.

  • Розмір: В довжину середня доросла особина від 21 до 25 см, розмах крил в середньому 35 см, але досягає 39. Маса 55-100 р
  • де живе: Будь-які види лісів Європи, малої Азії, Сибіру. 
  • чим харчується: Безхребетними (хробаками), восени переходить на ягідну дієту.

Жайворонок Польовий (Alauda arvensis)

Жайворонки відомі своїм звучним ранковим співом. Має досить широкі груди для свого розміру, в якій міститься багато повітря для безперервного співу. Польовий жайворонок гніздиться прямо на землі, маскуючи його в траві. Полює теж на землі, ніколи не ловить комах на льоту. Взимку не відлітає далеко від місць проживання, і рано повертається назад.

  • Розмір: 11-20 см в довжину, маса тіла до 45 м 
  • де живе: Луки, степи, поля, гори Євразії, Північної Африки. Чи не водиться в лісах.
  • чим харчується: Насінням рослин, особливо любить дикі види проса. Їсть жучків, павучків, метеликів і їх личинок.  

Жулан звичайний (Lanius collurio)

Жулан це невелика хижа птах родини сорокопудові загону горобцеподібних. Самці відрізняються від самок більш яскравим забарвленням, як видно на фотографії. Не дуже любить співати. Перельоти цього птаха відбуваються вночі. Полює, присівши на гілку. Плоди успішного полювання любить наколювати на шипи дерев або колючого дроту.

  • Розмір: 16-18 см довжини тіла, 28-31 см розмаху крил, 28 г маси тіла.
  • де живеПрактично вся Європа і Західна Азія. Зимувати літає в тропіки Африки.
  • чим харчується: Великими комахами, птахами дрібніше себе, ящірками, полівки.

Зарянка (Erithacus rubecula)

Перелітний птах із сімейства мухоловкових. Пофарбовані в блідо-сіро-зелений колір зверху, грудка і частина голови має яскраво-помаранчевий окрас. Довгонога птах перелітний птах, зарянка повертається на місця проживання після зимівлі в числі перших. Співають як самки, так і самці, але останні роблять це краще.

  • Розмір: Довжина тіла досягає 16 см, в середньому близько 15 см, вага в середньому 17-18 гр.
  • де живе: Північно-Західна Африка, Західна Євразія. Люблять густі і вологі листяні / змішані ліси. Селяться в парках і садах людини.
  • чим харчується: Хробаками, равликами, комахами. Їдять ягоди, коли немає основного джерела живлення. Взимку їдять м’який корм в годівницях.

Завирушка лісова (Prunella modularis)

Завирушка лісова це перелітний співочий птах невеликого розміру. Відноситься до окремого сімейства – завірушкових, в якому є найпоширенішим видом. Відрізняється від родичів тим, що гніздиться крім гір також і на рівнині. Адже вона дуже моторна і невловима, дуже швидко пересувається по чагарниках. 

  • Розмір: 13-14,5 сантиметрів, вага до 20 м
  • де живе: Євразія: континентальна Європа, Середземномор’я, можна зустріти в Швейцарських Альпах, Кавказьких горах, Піренеях. Віддає перевагу помірний клімат і зарослі чагарниками підліски, особливо ближче до води.
  • чим харчується: Комахами, хробаками, павукоподібними. Восени міняє свій раціон на рослинну їжу: насіння, ягоди, фрукти. Охоче ??годується з годівниць, якщо там є хлібні крихти або сало.

Зяблик (Fringila coelebs)

Зяблик – це яскрава, симпатична співоча пташка сімейства в’юркових розміром з горобця. У природному середовищі існування живе в середньому 2 роки, але будучи приручених людиною, доживає до 12 років. Самці і самки значно відрізняються за забарвленням, особливо навесні. На правій верхній картинці вище ви можете побачити самця і самку Зяблика. 

  • Розмір: Довжина трохи більше 14 см. Розмах крил від 24,5 до 28,5 см. Важить зяблик від 15 до 40 грамів.
  • де живе: У всіх типах лісів, як хвойних, так і листяних, в тому числі штучних. Вважає за краще не занадто густі ліси з високими дорослими деревами і прохолодним кліматом. Часто селиться поблизу людини в парках, скверах або навіть поруч з житловими будинками. Мало не найпоширеніша птах в Росії.
  • чим харчується: Насінням, відростками рослин, шкідливими комахами, черв’яками. 

Іволга звичайна (Oreolus oreolus)

Іволга – це єдиний вид сімейства вивільгові, а також поширена перелітний птах Європи і Азії. Любить крони листяних дерев, не схильна збиратися у великі зграї, частіше можна побачити парочки цих птахів. Чи не боїться далеких перельотів заради тепла, мігрує аж до тропічної Азії та Африки на південь від Сахари. Яскравий чорно-жовтий зовнішній вигляд.

  • Розмір: 24-25 см в довжину, вага варіюється від 50 до 90 грам.
  • де живе: Євразія, охоплює майже всю територію Європи і західну Азію. Любить селитися в високих листяних лісах, чого не скажеш про густих тінистих лісах, Тайге. Нерідко гніздиться біля людини, в парках і скверах.
  • чим харчується: Деревними комахами, гусеницями, великими і дрібними комахами. Чи не проти поживитися в гніздах птахів розміром поменше. Може харчуватися і ягодами, що із задоволенням робить в період їх дозрівання.

Очеретянка-барсучок (Acrocephalus schoenobaenus)

Очеретянка лучна це перелітний птах загону Горобцеподібні. Самці і самки не відрізняються за забарвленням, мають чорно-сірий малюнок зверху і світле черевце з жовтуватим відтінком. Гніздо будує на невеликому підвищенні над землею, яйця насиджують поперемінно то самець, то самка. Менше ніж через два тижні пташенята вже готові до самостійного життя. 

  • Розмір: Середня довжина – 13 см, розмах крил до 21 см. Вага до 15 гр. 
  • де живе: В заростях очерету і чагарників поблизу річок, озер та інших водойм практично по всій Європі. З настанням холодів долає в середньому 6000 км, щоб дістатися до місць на південь від Сахари в Африці.
  • чим харчується: Комахами і ягодами, а також молюсками.

Очеретянка болотна (Acrocephalus palustris)

Схожі на попереднє сімейство, болотні очеретянки мають схожі розмірами і також не відрізняються забарвленням залежно від статі. Показує хорошу здатність пересуватися в заростях чагарнику і очерету, а також імітувати спів деяких інших птахів. Чимала тривалість життя за мірками птиці такого розміру – 9 років. 

  • Розмір: Довжина 13 см, розмах крил досягає 21 см, вага від 11 до 14 грамів.
  • де живе: Європейський житель в літню пору, очеретянка чагарникова замовити за краще в Африці на південь від екватора. Селиться поблизу водойм в густих заростях.
  • чим харчується: Павуками, комахами і їх личинками, молюсками.

Лиска (Fulica atra)

Лиска, Лиска, Кашкалдак або Качкалдак – все це водоплавна перелітний птах родини пастушкових. Отримала свою назву в Росії за білий шкірясті наріст над дзьобом. Потрібно відзначити, що білим він стає у дорослих птахів, а у пленцов він червоний. Оболонка очей яскраво-червона. Тварина відмінно відчуває себе в воді, де і проводить більшу частину свого життя.

  • Розмір: В довжину 36-38 см, розмах крил 19,5-23,5 см, вага від 0,5 до 1 кг. Окремі особини можуть набирати до 1,5 кг
  • де живе: На водоймах як з прісною, так і зі слабосоленої водою. Любить тихі водні місця, без сильних течій. Гнізда можна знайти в прибережній рослинності. При зимової міграції не змінює звичкам, часто зустрічається в морських затоках, озерах, водосховищах.
  • чим харчується: Здебільшого рослинною їжею, водоростями і їх плодами. М’ясоїдна їжа (комахи) становить не більше 10% раціону. Може відбирати їжу у лебедів і качок. Іноді пірнає в пошуках їжі на глибину до 1,5 м.

Канюк (Buteo buteo)

Канюк – хижа перелітний птах родини яструбиних, зустрічається практично у всьому Старому Світі: як в Африці при міграції, так і в Євразії. Люблять селитися в лісах, від яких недалеко до лугів або полян, де вони люблять полювати. Нападають на видобуток або з неспішного ширяння над землею, або з піднесення. При зимової міграції утворюють великі зграї, яких цураються кролики і ховрахи.

  • Розмір: В довжину 51-57 см, розмах крил 110-130 см. Самки звичайно крупніше, ніж самці.
  • де живе: Практично у всій Європі, в лісосмузі Азії, мігрує зимувати зазвичай в Африку, але можуть і нікуди не летіти.
  • чим харчується: Невеликими ссавцями, такими як щури, миші, ховрахи, дрібні птахи навіть кролики. З голоду може поживитися і падлом.

Крячок Річкова (Sterna hirundo)

Крячок Річкова це водолюбних птах родини крячкові, відноситься до перелітним. Її називають також Звичайної крячки. Зовні дуже схожа на полярну, але трохи менше. Відмінні нирці, у воді знаходять собі їжу. Легко впізнати за яскраво-помаранчевого дзьоба з чорним кінчиком, чорної Макушев і яскравим лапок-ластах.

  • Розмір: Тіло дорослої особини в довжину 31 до 35 см, розмах крил – 70-80 см, вага від 97 до 175 м
  • де живе: На береговій лінії морів, океанів, а також річок та інших внутрішньоконтинентальних водойм Європи, Африки, Нової Гвінеї, Філіппін, західній частині Південної Америки. 
  • чим харчується: Невеликий рибою, яку ловить, пірнаючи в воду. Також не проти поживитися комахами і молюсками.

Клинтух (Columbia oenas)

Клинтух – це голуб, дуже схожий на сизого голуба, добре знайомого міським жітелям.Но на відміну від нього синяк воліє лісової спосіб життя далеко від цивілізації. Самці і самки виглядають практично однаково, але самці більші. Веде зазвичай осілий спосіб життя, якщо гніздиться в теплій місцевості, але чим північніше гніздо, тим більше шансів, що синяк полетить з насидженого місця зимувати в теплі краї.

  • Розмір: В довжину 32-34 см, вага самця 303-365 г, вага самки 286-290 г, розмах крил 63-70 см
  • де живе: Листяні, мішані ліси і лісостепу Євразії. Зазвичай не гніздиться вище 500м над рівнем моря. 
  • чим харчується: Насінням рослин і дерев, набагато менше – комахами, молюсками.

Зозуля звичайна (Cuculus canorus)

Всім знайомий вид перелітних птахів сімейства Зозулеві по впізнаваний співу самця птиці. У вас в голові вже звучить її голос? Значить, ви хоч раз були поблизу лісу і чули це спів. Більшу частину життя це мовчазні птахи, і тільки навесні вони починають співати, ведучи свої шлюбні ігри. За спостереженнями орнітологів, за один підхід зозуля може просидіти до 360 разів. От би потрапити на таку пісню після питання «Кукушка-зозуля, а скільки мені залишилося жити?»

  • Розмір: Довжина зозулі досягає 34 см, розмах крил від 55 до 65 см, вага 80-190 р
  • де живе: Практично скрізь, у всіх кліматичних зонах і ландшафтах можна зустріти цю птицю. Зиму краще проводити в Африці і тропіках Азії. 
  • чим харчується: В основному комахами і їх личинками.

Козодой звичайний (Caprimulgus europaeus)

Козодой – нічна м’ясоїдна перелітний птах сімейства справжніх дрімлюг, трохи більше дрозда. Характерна особливість – окрас, що дозволяє птахові добре маскуватися на тлі деревної кори або лісової підстилки. Примружуючи очі, вона ще більше зливається з навколишнім світом. Чи не блищать довгими ногами, не можуть хапатися ними за гілки. Тому Козодой сидить вздовж гілок, а не поперек.

  • Розмір: Довжина 24,5-28 см, розмах крил 52-59 см, вага самців 51-101 г, а самок 67-95 м
  • де живе: Євразія, Північна Африка, на відкритих місцевостях, а також рідкісних лісах. Уникає густого лісу. Любить теплий або помірний клімат. 
  • чим харчується: В основному нічними комахами, ловить бджіл і ос, комарів.

Коник Лісовий (Anthus trivialis)

Цю перелітних птахів сімейства трясогузкових також називають «лісова шевріца». За розміром вона менше горобця, має сіро-бурий колір верху з чорно-бурими вкрапленнями, груди і низ світліше, але теж з темними вкрапленнями. Чим молодше птах, тим виразніше проглядаються чорні пестрини на верху.

  • Розмір: Довжина тіла досягає 16 см.
  • де живе: В Європі, Північній і Центральній Азії. 
  • чим харчується: Комахами і їх личинками, павуками. Восени починає їсти насіння рослин.

Кропивник (Troglodytes troglodytes)

Кропивник – крихітна перелітний птах родини воловоочкові, єдиний його представник. Невелику грудочку пір’я з стоячою трубою хвостом, цей птах дуже рухлива і гучна. Співають самці, злетівши на дерево або інше піднесення, позначаючи свою територію. Незвично гніздуються, вхід в їх гніздо розташований збоку, від чого воно нагадує печеру. Тому даному виду дали назву troglodytes.

  • Розмір: Одна з найбільш крихітних птахів Європи. Довжина тіла 9-10,5 см, майже в 2 рази менше горобця! Розмах крил 15-17 см, вага 8-12 м
  • де живе: Євразія, Північна Африка, Північна Америка. Переважно осілий птах, лише північні жителі мігрують на південь взимку. Люблять густі і сирі хвойні і темні змішані ліси, густозаросшіе підліски.
  • чим харчується: Безхребетними: черв’яками, жуками, кониками, личинками, мокрицями і т.д. Іноді можуть полювати на дрібну рибу у воді. Восени переходять на ягоди.

Очеретянка садові (Acrocephalus dumetorum)

Садова очеретянка незначно відрізняється від інших видів очеретянок – очеретяної або болотної. Самець і самка виглядають практично однаково. Головна відмінність – спів птаха, які ви можете послухати на відео нижче. Часто імітує голоси інших видів птахів, але в основному вночі.

  • Розмір: Довжина від 11 до 17 см, довжина крил від 5,8 до 6,5 см. Вага від 9 до 15 м 
  • де живе: Схід від півдня Фінляндії та Прибалтики, на південь від від крайньої північної точки України. Зимує в Індії.
  • чим харчується: Комахами.

Деркач (Crex crex)

Маленька птах родини пастушкових. Неохоче літає, але під час зимового перельоту в теплі краї легко покриває відстані в тисячі кілометрів. Мешкає в високих травах, звідки рідко показується. Скритна птах, співає тільки в шлюбний період, в решту часу зберігає мовчання. М’ясо птиці цінується за хороший смак.

  • Розмір: Трохи крупніше дрозда. Довжина тіла 27-30 см, розмах крил 46-53 см, вага 80-200 г
  • де живе: На луках і степах з високими травами, в сирих заростях, полях. Зимує в Африці. 
  • чим харчується: Всім підряд, але здебільшого безхребетними – черв’яками, комахами, жуками, равликами. Рідше – дрібними мишами і ящірками, насінням рослин.

Лунь Польовий (Circus cyaneus)

Середнього розміру м’ясоїдна перелітний птах, що відноситься до сімейства яструбиних. Має великі крила і хвіст, що дозволяють полювати тихо і з довгими зависаннями над землею на невеликій швидкості. Самки помітно більші за самців. 

  • Розмір: Довжина 46-47 см, розмах крил 97-118 см. Вага самок 390-600 г, самців 290-390 м
  • де живе: На відкритих ландшафтах: полях, галявинах, степах і т.д., на півночі – в лісотундрі.
  • чим харчується: В основному гризунами – хом’яками, мишами, щурами, ховрашками, полівки. Може ловити кроликів. 

Ластівка сільська (Hirundo rustica)

Перелітний птах родини ластівкові з довгим хвостом, що має вилкоподібний розвилку. Соціальні тварини, збиваються у великі зграї. Напевно багато хто бачив такі зграї на проводах електропередач. 

  • Розмір: Довжина тіла від 14,6 до 19,9 см, розмах крил від 31,8 до 34,3 см. Вага від 17 до 20 м
  • де живе: Практично скрізь, за винятком Антарктиди і Австралії. Легко пристосовуються до життя в будь-якому місці, де є корм.
  • чим харчується: Комахами, яких ловлять на льоту. 

Ластівка міська (Delichon urbica)

Спочатку мешканка скель, ця перелітний птах родини ластівкові відмінно пристосувалася до життя в бетонних джунглях. Відрізняється від сільської забарвленням, який більше чорно-білий, але має синюватий відтінок у верхній частині тіла. У польоті дуже швидко махає крилами: в секунду робить в середньому 5,3 помаху. 

  • Розмір: Довжина тіла від 12 до 17 см, розмах крил від 20 до 33 см, вага від 18 до 19 м
  • де живеЧасто можна побачити під карнизами житлових будинків, багатоповерхівок, на балконах. У дикій природі селяться на скелях, але все рідше там зустрічаються, віддаючи перевагу сусідству з людиною.
  • чим харчується: Комахами, спійманими в польоті.

Мухоловка сіра (Muscicapa striata)

Ця непримітна птах родини мухоловкових розміром приблизно з горобця, має довгий хвіст, сіре або сіро-буре оперення, короткі лапки і дзьоб. Характерна вертикальна посадка на гілці. Вміє відрізняти власні яйця від яєць інших птахів, тому ніколи не стає жертвою обману зозулі і інших птахів, підкладають власні яйця в чужі кладки. 

  • Розмір: Довжина тіла 15,5 см, вага 15 гр.
  • де живе: Практично скрізь у Європі та Західній Азії. Відлітає взимку в Африку і на південний захід Азії.
  • чим харчується: Комахами, на яких полює з типовими для неї тремтячими рухами хвостом і крилами, після яких вона злітає в повітря, прагнучи піймати комаха.

Мухоловка-форель (Ficedula hypoleuca)

Співоча перелітний птах родини мухоловкових. Самці і самки відрізняються по забарвленню: самки непримітні, сіро-бурі, самці більш контрастні, чорний верх, білий низ. Гніздитися любить в дуплах, щілинах, під навісами. Чи не будує гнізда під відкритим небом. Самки і самці збиваються в пари для виведення потомства і догляду за ним. Пташенят годують обоє батьків, здійснюючи до 500 польотів і повернень до гнізда.

  • Розмір: Довжина тіла близько 16 см, маса 15-19 р
  • де живе: В лісах Європи як на континенті, так і на островах, в Західному Сибіру. Літає зимувати в Північну Африку. Любить листяні світлі ліси або змішані, які не густі. 
  • чим харчується: Личинками пильщика, мухами, гусеницями, павуками. Причому мухи становлять не більше 1/3 раціону мухоловки. Восени харчується також ягодами і фруктами.

Мухоловка мала (Ficedula parva)

Ще один перелітний представник сімейства мухоловкових, поступається іншим в розмірах. Забарвлення самця практично ідентична зарянка, також описаної в цій статті. Відмітна риса самців – помаранчевий зоб, обрамлений сірої смужкою. Юні самці після першої в своєму житті линьки виглядають як самки, і лише до другої весни стають привабливими для самок.

  • Розмір: 12 см в довжину, важить 11 р
  • де живе: Практично у всіх типах лісів Євразії, від Східної Європи до західних схилів Уральських гір. Зимувати літає на південь Азії.
  • чим харчується: Комахами, павуками, дрібними молюсками, восени харчується ще й ягодами.

Вівсянка очеретяна (Emberiza schoeniculus)

Цей вид перелітних птахів також називають очеретяна вівсянка, Камишніков. Для дорослих самців характерно чорне оперення на голові. Стрибками пересувається по землі, але вважає за краще пересуватися по повітрю рвучкими кидками то вгору, то вниз. З легкістю хапається і утримується ногами навіть на дуже тонких стеблах.

  • Розмір: Довжина тіла до 16 см, розмах крил досягає 23 см.
  • де живе: В берегових заростях очерету, очерету, кущах поблизу озер, річок, боліт та інших водоймищ. Європа і Західна Азія за винятком гірських місцевостей.
  • чим харчується: В основний час харчується насінням, але в період розмноження перемикається на комах, равликів, черв’яків.

Вівчарик весняний (Philloscopus trochilus)

Співоча перелітний птах родини пеночкообразних загону горобцеподібних. Зовні трудноотлічіма від Вівчарик-Ковалик (нижче), але варто їй заспівати – і відмінності чутні відразу. Самці цього виду не відрізняються від самок. Згідно з дослідженнями орнітологів, пеночки-веснички – це найчисленніший вид птахів, мігруючий з Європи в Африку: щороку 300 мільйонів птахів роблять це подорож. 

  • Розмір: Довжина тіла від 11 до 13 см, розмах крил від 17 до 22 см. Маса – від 8 до 11 м
  • де живе: Практично вся Європа, замовити відлітає на південь від Сахари. Віддає перевагу листяні і змішані рідкісні ліси, чагарникові зарості, вологі місцевості, сади і парки.
  • чим харчується: Комахами і їх личинками, павуками, равликами, а також ягодами і фруктами.

Вівчарик зелена (Philloscopus trochiloides)

Відмітна особливість, що відбилася і на назві – зелений колір оперення на спині, голові, крилах і холці, трохи на грудях. Самки і самці без значних відмінностей один від одного. Гнізда будують в природних ландшафтних укриттях – печерах, норах, простором під камінням, дуплах дерев невисоко над землею.

  • Розмір: Довжина тіла близько 10 см, розмах крил від 15 до 21 см, вага до 8 м
  • де живе: Основна зона проживання зеленої Вівчарик – південна і середня тайга, мішані ліси, починаючи від сходу Центральної Європи до Тихого океану.
  • чим харчується: Невеликими комахами, павуками, молюсками.

Вівчарик-Ковалик (Philloscopus collibita)

Крихітна птах родини пеночкових. Назву отримала за свою манеру співу, в якій вгадуються повторювані звуки «тінь-тянь-тінь». Від веснички відрізняється тим самим співом, і темнішими ногами. Ще одна відмінність цих двох видів – теньковка іноді опускає свій хвіст.

  • Розмір: В довжину 10-12 см, вага самців 7-8 г, вага самок 6-7 м
  • де живеУ поодиноких, високих лісах з підліском, вважає за краще листяні і змішані. Гніздиться в Євразії, зимує на півдні континенту, а також в Африці.
  • чим харчується: Аналогічно з іншими представниками сімейства, комахами, гусеницями, равликами, личинками, а також ягодами і фруктами. У день з’їдає близько 1/3 своєї ваги.

Вівчарик-тріскачка (Philloscopus sibilatrix)

Верх пеночки-тріскачки з зеленим відтінком, низ білий. Самці і самки не відрізняються забарвленням. Ховає своє гніздо на землі в густих заростях чагарнику. Перелітний характер, напрямок і тривалість польоту закладені природою. 

  • Розмір: Довжина тіла від 11 до 13 см, розмах крил 19-24 см. Вага пеночки-тріскачки становить приблизно від 8 до 13 гр.
  • де живе: В листяних і змішаних лісах Центральної Європи, букових парках.
  • чим харчується: Аналогічно з іншими пінками, харчується павуками, комахами і їх личинками, дрібними молюсками, ягодами.

Боривітер звичайна (Falco tinnunculus)

Ця хижа птах родини Соколине відрізняється своїм способом ведення полювання – вона ширяє в повітрі на висоті в 10-20 метрів зад землею в пошуках жертви.Также відрізняється бурим кольором оперення. Мігрувати за краще поодинці. Все частіше вибирає сусідство з людиною.

  • Розмір: Самці в довжину до 34,5 см, мають розмах крил в середньому близько 75 см при середній вазі в 200 гр. Самки 36 см в довжину з розмахом крил до 76 см, і важче самців в середньому на 20 гр, але вага коливається в залежності від сезону. Найбільше він в період кладки яєць. 
  • де живе: Легко адаптується до самих різних умов, що сприяло їх поширенню в самих різних областях Землі. В цілому уникають як густих лісів, так і повністю голих степів.
  • чим харчується: Невеликими ссавцями, ящірками, великими комахами.

Перепілка (Coturnix coturnix)

Перепілка відноситься до підродини куріпкові загону курообразних, це єдина перелітний птах цього загону. У минулому перепелів часто саджали в клітини як співочу птицю або влаштовували між ними бої. Зараз така практика зустрічається рідше, але перепелині яйця цінуються досі за свої корисні властивості. Як і м’ясо птахів. У неволі перепел відчуває себе відмінно.

  • Розмір: Довжина тіла 16-20 см, вага 80-145 р
  • де живе: В Європі, Азії та Західній Африці, в Росії поширений на Схід аж до Байкалу на полях, рівнинах, в горах. 
  • чим харчується: Насінням рослин, молодими пагонами, рідко комахами.

Рябинник (Turdus pilaris)

Рябинник – це численний в Європі вид дрозда. Відрізняється від більшості дроздових способом життя – більш соціальним. Горобинники збираються в зграї з 60-80 птахів, хоча деякі все-таки вважають за краще відлюдництво. Взимку люблять їсти горобину, за що і отримали свою назву. Від ворогів захищаються, бомбардуючи їх своїм послідом. Якщо на зграю горобинників нападає птах, то вона ризикує своїм оперенням, яке виявиться склеєних і не здатним тримати птицю в повітрі. 

  • Розмір: 24-28 см в довжину, розмах крил 39-42 см.
  • де живе: Практично у всій Європі, а також в Сибіру.
  • чим харчується: Як тваринної, так і рослинною їжею, любить горобину, обліпиху і інші лісові ягоди.

Соловей звичайний (Luscinia luscinia)

Звичайний соловей – всім відома співоча перелітний птах, прославлений багатьма російськими казками співак. Його пісня – це повторюваний набір трелей, клацань, свистів. Кожен набір називають коліном. Відноситься до сімейства мухоловкових. Перші солов’ї, які повернулися з теплих країн, з’являються на початку травня, до 8-10 числа. 

Швидше за все, він є прямим північним нащадком південного, або західного, солов’я. Ареал звичайного солов’я простягається від західних кордонів Росії до річки Єнісей. Північна межа захоплює всю смугу південної тайги в європейській частині Росії і на Уралі, кілька опускається на південь до подтаєжний лісів в Західному Сибіру і йде в лісостеп на території Красноярського краю. Південна межа захоплює лісостеп і степ європейської частини Росії, Кавказ і проходить по території сухих степів і напівпустель Казахстану.

Звичайний соловей – вологолюбна птах. Максимальної чисельності він досягає в пріпойменних лісах. Улюблені місця її проживання – пріпойменние і низинні вологі діброви підзони хвойно-широколистяних лісів і діброви європейської лісостепу. Основна схема гніздовий мікростаціі звичайного солов’я – густі, тінисті зарості калини, черемхи, крушини і жимолості в заплаві річки, у невеликого ключика або лісового джерела. Соловей охоче гніздиться і в густих заростях вологолюбних трав. Важливо лише те, щоб під пологом травостою, добре приховує птицю і притіняють землю, залишалося голе, вільне від трави простір. Кращі умови такого типу виникають в заростях кропиви, деяких зонтичних і пріпойменних чагарниках. Прекрасним прикладом сприятливих гніздових мікростацій є тінисті по вологим низинних і яружний ділянкам зарості бузини. У лісовій зоні соловей широко розселяється по заплавах лісових струмків і річок, низинних вільшняком.

  • Розмір: Довжина до 20 см, самці важать 22,4-27,5 г, самки 23,8-25,2 м 
  • де живе: Там, де волого, любить прімойменние лісу, низинні діброви. Часто гніздиться в густих заростях калини, черемхи поблизу річок і струмків, в заростях трав. Ареал – від західної Росії до Єнісею, а з півночі – від південної Тайги до напівпустель Казахстану.
  • чим харчується: Різними комахами, черв’яками.

Славка садові (Sylvia borin)

Співоча перелітний пташка сімейства славкових. Гніздиться невисоко над землею – зазвичай на чагарниках або невисоких деревах. На будівництво гнізда йде в середньому 6-10 днів. Самець і самка по черзі насиджують потомство і добувають їжу. Тривалість життя – до 14 років. 

  • Розмір: Довжина тіла 13-14,5 см, маса 16-22 г
  • де живе: Лісові галявини, галявини, а також чагарники поблизу річок в Європі, центральних і південних областях Західного Сибіру.
  • чим харчується: Комахами і гусеницями, восени переходить на ягідний раціон з чорниці, бузини, малини та інших ягід.

Славка сіра (Sylvia communis)

Ще одна невелика птиця сімейства славкових, відрізняється сірим забарвленням. За розміром менше горобця. Часто співає в польоті, чи не сідаючи на гілки. Відрізняється від інших видів сімейства звичками в будівництві гнізда: у сірих славок воно виходить більш глибоким, з підвищеним вмістом польових злаків.

  • Розмір: 14-20 см.
  • де живе: В Європі, малої Азії, Західному Сибіру, ??зимує в Північно-Західній Африці, Ізраїлі.
  • чим харчується: Комахами і ягодами.

Кропив’янка прудка (Sylvia curruca)

Цей вид перелітних птахів називають також славка-млинків. Мають бурувате забарвлення, що відрізняє їх від інших видів славкових, поряд з розміром. Після прильоту з теплих країн самці відразу ж починають співати і споруджують декілька каркасів гнізд. Після створення пари одне з гнізд добудовується спільно.

  • Розмір: Довжина тіла 11,5-13,5 см, крила – близько 6,5 см, вага 12-16 р
  • де живе: Практично скрізь, де є кущі, живоплоти, в тому числі в городах людини. Зимують в Африці.
  • чим харчується: Комахами і їх личинками, павуками, молюсками, ягодами.

Славка Чорноголова (Sylvia atricapilla)

Типова співоча перелітний славка, але з чорним оперенням на голові у самців. У самок це місце руде. Здатна співати від заходу до світанку. Потомство ростять в неохайно зібраних гніздах, розташованих в кущах або нижніх гілках дерев. Після виведення першого потомства за сезон приступають до будівництва нового гнізда для другого виводка.

  • Розмір: Довжина тіла 13,5-15 см, крила 7-8 см; вага 15-22 р
  • де живе: Практично у всій Європі, крім Крайньої Півночі, навіть Західна Сибір. Гніздиться і на північному заході Африки. Населяють ліси з підліском, узлісся, вирубки, зарості по берегах річок, проникає в гори, а також в сади і парки міст. 
  • чим харчується: Влітку харчується жуками, комахами, гусеницями, метеликами, мухами, і т.д. З дозріванням ягід в кінці літа і восени раціон значно змінюється в їхній бік. 

Стриж чорний (Apus apus)

Щодо маленька птах родини серпокрильцеві, володарка однієї з найвищих швидкостей пікірування: 111 км / год! Хвіст з вилкоподібний вирізом, схожий на ластівчин. За кольором самці не відрізняються від самок. Чорний стриж поступово втрачає свій ідеально чорний колір, так як пір’я вигорають під дією сонця. 

  • Розмір: В довжину до 18 см, розмах крил досягає 40 см.
  • де живе: В Європі, Північній і Середньої Азії. Зимувати схильний на півдні Африки, пролітаючи весь континент. Гніздиться як в лісах, так і поруч з людиною.
  • чим харчується: Комахами, яких ловить у польоті.

Цвіркун звичайний (Locustella naevia)

Маленька перелітний птах загону Горобцеподібні. Назву свою отримали за характерну спів, схоже на стрекотіння цвіркунів. Співають навіть в серпні-вересні, коли інші птахи вже припинили. Самки не відрізняються від самців за забарвленням. Пересуватися намагається по землі, без польотів, але легко долає відстані при зимової міграції.

  • Розмір: Від 12 до 14 см і вагою від 14 до 20 грамів
  • де живе: в Європі. Зимує в топіках Африки. Цвіркуна можна зустріти на сирих луках, болотах, біля річок, а також на рівнинах.
  • чим харчується: Комахами і їх личинками, павуками, молюсками.

Цвіркун річковий (Locustella fluviatilis)

Моногамний представник загону Горобцеподібні. Гніздиться на землі. У будівництві гнізда бере участь в основному тільки самка, але висиджують пташенят обоє батьків. Співає, сидячи на дереві. Найчастіше можна почути рано вранці або ввечері. Нерідко на початку періоду будівництва гнізда співає і вночі, поки самка работет.

  • Розмір: Довжина від 14,5 до 16 см.
  • де живе: Від Західного Сибіру до сходу Центральної Європи. Любить подлесістие і заболочені ліси, луки. Йому потрібно прикриття зверху і простір для пересувань вниз. 
  • чим харчується: Комахами і їх личинками. 

Плиска біла (Motacilla alba)

Птах загону Горобцеподібні сімейства трясогузкових. Має довгий хвіст, яким любить похитувати, трясти, за що і отримала свою назву. Гніздиться в природних і ісусственних поглибленнях.

  • Розмір: 16-19 см, вага 20-23 р
  • де живе: В Європі, Азії, Північній Африці.
  • чим харчується: Переважно комахами, дуже рідко – ягодами і насінням.

Чапля Сіра (Ardea cinerea)

М’ясоїдна птах родини чаплеві загону лелекоподібні. Довга шия, довгі ноги і дзьоб роблять цю птицю відмінно пристосованої для полювання на мілководді. Великий птах, але самки не такі великі, як самці. Більше зовнішніх відмінностей між статями немає. Гніздиться колоніями зазвичай до 20 гнізд, але буває і більше, аж до 1000 особин. 

  • Розмір: Великий розкид в розмірах особин. Довжина тіла до 102 см. Розмах крил від 1,5 до 1,75 м, іноді до 1,95 м.
  • де живе: Широко поширена в Євразії поблизу відповідних водойм, де хоча-б 5 місяців вода не покрита льодом, є мелоководье і достатньо їжі.
  • чим харчується: В основному рибою, але поедатет також і гризунів, і взагалі всіх тварин, яких може проковтнути. Те, що чапля не зуміла переварити, вона відригує спресованими грудками.

Чеглок (Falco subbuteo)

Відносно невелика птиця сімейства Соколине, м’ясоїдна. Основна версія про походження назви – від давньоруського слова «чегл’», що означає «справжній». Ця назва причисляло чеглока до благородних соколам, яких використовували в полюванні на противагу непридатним для неї. 

  • Розмір: Довжина 28-36 см, розмах крил 69-84 см, вага 130-340 р
  • де живе: В лісостепах і світлих, розріджених лісах. Віддає перевагу місцевості, де ліс чергується з відкритими просторами. 
  • чим харчується: Дрібними птахами не крупніше дрозда і великими комахами. 

Сочевиця звичайна (Carpodacus erythrinus)

Яскрава птах родини в’юркових. Вірніше, яскравими є тільки самці, у самок же забарвлення менш помітний. Рано відлітають зимувати – в середині серпня. У цих птахів закладений маршрут спочатку до Сибіру, ??і тільки потім на південь. 

  • Розмір: 16,5 см, маса в районі 20 м
  • де живе: В лісовій зоні Євразії, на зимівлю відлітає в південну частину Азії.
  • чим харчується: Насінням рослин, ягодами, іноді комахами. 

Чибис (Vanellus vanellus)

Чибис це невелика перелітний птах, що відноситься до сімейства ржанкових. У самців яскраво виражений пернатий чубчик на голові і виразний металевий зелений блиск пір’я з боків і зверху. Для самок це все теж характерно, але набагато слабкіше виражено. При міграції збиваються у великі зграї з багатьох сотень птахів. Гнізда будують прямо на землі, відзначивши їх невеликий рослинної укладанням. Висиджує яйця поперемінно то самець, то самка. 

  • Розмір: Близько 30 см в довжину.
  • де живе: Від Атлантичного до Тихого океану поблизу водойм.
  • чим харчується: Жуками, личинками, черв’яками.

Черниш (Tringa ochropus)

Птах сімейства бекасових, яка носить в якості назви популярну кличку для собак. Ці птахи ведуть активний спосіб життя в сутінках, постійно качають хвостом. Любить сидіти на деревах. Під час пошуку їжі часто можна почути його позив, що звучить як щось на кшталт «Твін». Чи не гніздиться на землі, вважає за краще вже готове житло, залишене іншими птахами, наприклад дроздами. 

  • Розмір: 21-24 см, вага становить від 50 до 80 г, а розмах крил – від 41 до 46 см
  • де живе: У вологих негустих лісах, на болотах. 
  • чим харчується: Комахами, що живуть у воді, ракоподібними і дрібною рибою.

Чайка озерна (Larus ridibundus)

Хижа Пріца сімейства чайкових, один з найпоширеніших видів чайок на планеті. Соціальні тварини, збиваються у великі зграї, в яких постійно і активно щось обговорюють, не перестаючи подавати голоси. Залежно від місця проживання може бути або осілого птахом, або перелітної. 

  • Розмір: Довжина тіла 35-39 см, розмах крил 86-99 см, вага 200-350 р
  • де живе: На водоймах значної частини Євразії, узбережжі Атлантичного океану Канади, часто можна зустріти в Росії біля водоймищ. 
  • чим харчується: Хробаками, комахами, в тому числі великими, і їх личинками, а також дрібними гризунами і рибками. Завсідники звалищ і місць переробки риби, де годуються відходами.

Чекан Луговий (Saxicola rubetra)

Луговий чекан – співоча пташка сімейства мухоловкових. Живуть до 8 років. Самці відрізняються більш темним і контрастним зовнішнім виглядом, самки ж більше бурі. Не квапляться вити гнізда, вичікують більшого розростання лугових трав ближче до червня. Співає і полює, забравшись на високі стебла кущів або трав. Одне заняття нерідко переходить в інше.

  • Розмір: В довжину 13-14 см, вага 15-20 р
  • де живе: По всій Європі з квітня по вересень, потім перелітає в Африку на південь від Сахари. Любить трав’янисті луки, пасовища, болота, пустки. 
  • чим харчується: Хробаками, комахами та їх личинками, павуками, ягодами.

 ©

Джерело даних – Вікіпедія.

Ссылка на основную публикацию