Трояндова олія: корисні властивості і шкода, застосування для обличчя та волосся

Трояндова олія – ??це активний компонент ароматерапії. Трава лаванда використовується для його отримання. Масло входить в категорію дорогих ефірних масел і особливо часто використовується в парфумерних композиціях.

Зовнішній вигляд і запах

Ефірна олія лаванди практично не має кольору, тільки легкі жовті відблиски на світлі. Воно володіє текучої консистенцією і легким вагою. Запах у масла вбирає в себе всі відтінки аромату лаванди. У ньому виразно виражені свіжі квіткові і м’які і гіркуваті деревні нотки.

види

Від виду лавандового масла безпосередньо залежить його якість. Тут доцільно виділити різновиди олії по виробникам.

Масло лаванди французького виробництва має найбільш високий цінник і вважається найякіснішим. Масло англійського виробництва досить специфічно, за якістю трохи поступається французькому. Масло, вироблене в Криму або Австралії, вважається досить середнім і не може конкурувати з французьким.


Спосіб отримання масла

Ефірна олія лаванди на сьогоднішній день отримують методом дистиляції з водяною парою, хоча цей спосіб був закоріненим тільки останнім часом. Спочатку методи отримання масла були більш складні і включали в себе екстракцію твердим жиром або більш складні дистиляційні способи.

В якості сировини використовуються тільки квіти лаванди і обов’язково в свіжому вигляді.

Масло лаванди недарма вважається таким дорогим, адже для отримання літра олії потрібно центнер сировини.

Корисні властивості

Ефірна олія лаванди має наступним рядом корисних якостей:

  • має заспокійливу і медитативним ефектом;
  • допомагає боротися зі стресом або тривогою;
  • сприяє досягненню внутрішньої гармонії;
  • вирівнює емоційний фон;
  • доглядає за шкірою;
  • робить волосся більш міцними і здоровими;
  • володіє загоюючими властивостями;
  • використовується для ароматизації і знезараження повітря в приміщенні;
  • тонізує організм.

Також у лавандового масла є виняткова особливість, яка робить його незамінним для ароматерапії: воно може поєднуватися з великою кількістю інших ефірних масел.

шкода

У лавандового масла досить мало негативних ефектів, однак серед них відзначаються:

  • зміна гормонального балансу;
  • зниження тиску;
  • сонливість і млявість;
  • алергічний висип.

Протипоказання

Не рекомендується використовувати масло лаванди в наступних випадках:

  • при наявності алергії;
  • при наявності епілепсії;
  • під час вагітності;
  • при проходженні променевої терапії;
  • при зниженому тиску;
  • при захворюванні анемією;
  • при проходженні курсу лікування препаратами, що містять йод і залізо.

застосування

В медицині

У лавандовому олії міститься величезна кількість активних речовин. Саме тому воно знайшло широке медичне застосування в таких ситуаціях:

  • для поліпшення опірності організму інфекціям і втоми;
  • для загоєння опіків;
  • як жовчогінний засіб;
  • для позбавлення від мігрені;
  • для зниження тиску при гіпертонічній хворобі;
  • в ролі сечогінного засобу;
  • для усунення безсоння;
  • для нормалізації серцевого ритму;
  • для лікування неврозів;
  • як відхаркувальний засіб;
  • для лікування захворювань дихальних шляхів;
  • для усунення виразок, ранок і запалень на шкірі;
  • для зняття спазмів і полегшення болю;
  • для полегшення сверблячки при укусах комах.

При застосуванні масла лаванди всередину категорично забороняється приймати його в нерозбавленому вигляді, інакше воно може викликати болі в шлунково-кишковому тракті і роздратування. Тому краще кілька крапель олії розбавляти медом. У такому вигляді його можна приймати не більше трьох разів на день, запиваючи трав’яним чаєм.

Для проведення інгаляції на 1-2 л гарячої води використовують кілька крапель олії. Середня тривалість інгаляції – 4-5 хвилин.

Хорошим ефектом володіють ванни з невеликим вмістом олії лаванди. Однак щоб не отримати опік, його треба розводити з содою, йогуртом або сметаною. На 3 столові ложки основи використовують 5-6 крапель олії. Для дітей кількість крапель знижується до двох.

У ароматичні кулони найкраще додавати три краплі олії.

При лікуванні точкових запалень на шкірі масло можна наносити в чистому вигляді.

Масло лаванди можна додавати і в масажні засоби, тоді на кожні 10 г основи застосовують п’ять крапель олії.

В аромалампи зазвичай додають по 5 крапель олії.

У косметології

Для волосся

Трояндова олія сприяє усуненню лупи, лікування запалень шкіри голови, запобігання ламкості волосся. Воно стимулює їх зростання і робить їх більш міцними і здоровими. Для досягнення потрібного ефекту можна додати масло прямо в шампунь, маску або кондиціонер для волосся. Зазвичай вистачає декількох крапель на одну дозу коштів.

Щоб поліпшити зростання волосся, лавандова олія змішують з нагрітим реп’яховою і втирають в коріння волосся за 30 хвилин до миття.

Щоб волосся блищали і краще розчісується, в кілька столових ложок оливкової олії додають 4-5 крапель лавандового масла, а потім втручаються туди жовток. Маску розподіляють по всій довжині волосся, починаючи від коренів, потім голову загортають плівкою або рушником. Змити маску можна через 30 хвилин.

Для усунення лупи лавандова олія втирають в шкіру голови за 10 хвилин до миття волосся.

Для обличчя

Трояндова олія виключно корисно для шкіри обличчя:

  • Воно прекрасно усуває запалення, почервоніння, акне.
  • При регулярному використанні лавандового масла можна нормалізувати роботу сальних залоз, щоб на шкірі не залишалося жирного блиску.
  • Масло лаванди допомагає усувати роздратування і набряки, а також сприяє тонусу і розгладженню шкіри, що в’яне.
  • Для чутливої ??шкіри готують маску із столової ложки масла оливи або абрикоса і пари крапель лавандового масла. Змивати її рекомендується через півгодини.
  • Можна додавати масло лаванди в готові косметичні засоби по догляду за шкірою. Для цього краплі олії цілком вистачить при разовому нанесенні крему або лосьйону. Однак мова йде про натуральну косметику, яка була створена в домашніх умовах. У покупні крему додавати масло не рекомендується.
  • Для усунення вугрів і акне лавандова олія можна використовувати в нерозведеному вигляді. Їм змазують безпосередньо самі прищі. Це ж стосується і інших запалень на шкірі, їх рекомендується акуратно змащувати ватною паличкою, змоченою в лавандовому олії.

для рук

Жіночі руки часто відчувають впливу великої кількості води при прибирання, прання або миття посуду. Шкіра рук стає більш грубою, а під час домашніх турбот часто з’являються дрібні порізи або ранки.

Для пом’якшення шкіри масло лаванди додають в звичайний крем для рук (в середньому, 5-6 крапель на 10 г крему). Ефект особливо помітний в холодну пору року. Пом’якшити кутикулу можна, змастивши її лавандовим маслом в нерозбавленому вигляді.

Корисно використовувати маски для рук, наприклад, змішуючи по парі крапель масел лаванди, м’яти, розмарину і чебрецю. Склад втирають в шкіру перед сном.

Для нігтів

Для догляду за нігтями корисно втирати в них лавандова олія, змішане з маслом чайного дерева або розмарину. Кілька крапель кожного з масел розчиняють в 10 мл олії оливи або абрикоса. Щоденне використання такого складу дозволить зміцнити нігтьову пластину.

Нерозбавлене лавандова олія застосовують при поліровці нігтів. Також їм корисно змащувати підставу нігтя і кутикулу після манікюру. У разі виникнення дрібних ранок або порізів воно допоможе в їх загоєнні.

при схудненні

Трояндова олія іноді використовують і для схуднення. Відомий той факт, що зазвичай депресії, стреси, нервові навантаження істотно збільшують апетит. Трояндова олія допомагає заспокоїти нервову систему, покращує настрій і додає ясність думок, допомагаючи розслабити організм.

Для досягнення позитивного ефекту лавандова олія можна застосовувати в суміші з іншими. Наприклад, масло ванілі зменшує апетит. У поєднанні з лавандовим маслом воно ще й приведе організм в тонус.

Так як масло лаванди освіжає і розгладжує шкіру, його часто додають до складу кремів проти целюліту. Також воно допомагає боротися з розтяжками і набряком. У сукупності з комплексом інших заходів по зниженню ваги лавандова олія вносить істотний внесок в схуднення.

Ссылка на основную публикацию