Таїнство Святого Причастя

Як підготуватися до сповіді і причастя? Потрібно читати молитви і дотримуватися посту. Найголовніше – каятися в гріхах. Всі приписи, які бездоганно виконуються, можуть нічого не коштувати, якщо життя не будується на євангельських принципах. Потрібно зажадав Христа, звернутися до Ангела-Хранителя. У період підготовки необхідно приділити велику увагу молитві, як в домашніх умовах, так і в церкві.

Інша назва причащання – євхаристія, що означає «подяка». Таїнство займає центральне місце в богослужінні, Церкви і життя окремого віруючого. З нього починається життя у Христі. Причастя – одне з семи ключових таїнств православної Церкви. Вперше його зробив сам Ісус. Перед хресними стражданнями він зібрався з іудеями зробити пасхальну трапезу, старозавітний ритуал. Але ця трапеза відбилася в євангельських записах як таємна вечеря. Христос вирушає на страждання і віддає тіло за людські гріхи. Причастя – вічне нагадування про цю подію для всіх християн. Він заповів проводити ритуал з хлібом і вином.

Важливість причащання полягає в тому, що людина починає жити у Христі, не усвідомлює себе поза Його. Покаянний боїться перед підготовкою, в якій молитви перед сповіддю грають ключову роль. Таїнство має супроводжувати християнина по життю, це рідкісна можливість з’єднатися з Богом на землі. Якщо людина тут з’єднується з Господом, то він може вважати, що так буде і в вічності.

Під час євхаристії подвижники і духівники часто бачать божественні образи, які сходять на святі дари. Такі приклади є в житії Сергія Радонезького. Це відбувається тому, що Ангелу-Хранителю людини небайдуже, що він йде вірним шляхом в бік Бога, що він благає за свої гріхи. Така потужна сила притягує чудесне видіння.

Причастя – це також літургія, яку прийнято читати в церкві, адже воно означає «спільна справа». Літургійні чини розрізняються в різних місцевостях, зараз таких три, але їх прийнято проводити по сей день. Чини літургії:

  • Іоанна Златоуста. Дозволено здійснювати в будь-який день, крім буднів Великого посту і перших 5 неділь цього ж періоду.
  • Василія Великого. Літургія може бути здійснена 10 разів на рік: в перші 5 неділь Великого посту, в четверток і суботу, 14 січня і напередодні Різдва і Хрещення, в святвечір.
  • Григорія Двоєслова. Здійснюється тільки в середу і п’ятницю Великого посту.

Православні можуть дізнатися про причастя більше з молитвословів і вуст духівників в церкві. Потрібно усвідомити важливість цього обряду і приступити до підготовки якомога раніше.

Підготовка до причастя

Ангелу-Хранителю людини важливо, в якій послідовності він буде відмолювати гріхи. Зокрема, має значення традиція читання молитов. Які канони перед причастям потрібно читати?

  1. Покаянний канон до Господа Ісуса Христа.
  2. Молебень до Богородиці.
  3. Канон Ангелу-Хранителю.

У вільний час можна читати ці канони й акафісти, без підготовки до причастя. Крім цих текстів, не зайве буде відмолити гріхи. Для цього, наприклад, треба читати наступний священний текст щовечора:

Молитва прп. Симеона Нового Богослова

«Боже і Господи всіх, всякого дихання і душі імий влада, єдиний ісцеліті ма могій! Вислухай благання ма, окаянного, і гнездящагося в мені змія натхненням Всесвятого і Животворящого Духа убивши спожи. І мене, злиденна і нага усякої чесноти Сущани, до ніг святого мого батька (духовного) зі сльозами припасти сподоби, і святу його душу до милосердя, еже милувати ма, прівлеци. І дай, Господи, в серці моєму смирення і помисли благі, належні грішникові, який погодився Тобі КАЯТ; і нехай не в кінець оставіша душу єдину, поєднує Тобі, і будуть славити Тебе, і замість світу обрала і предпочетшую Тебе. Весі бо, Господи, яко хощу спастися, аще і лукавий мій звичай перешкодою буває: але можлива Тобі, Владико, суть вся, що Я неможливо суть від людини. Амінь. »

Перед каноном Ангелу-Хранителю потрібно помолитися і за забуті гріхи, тобто ті, які вже стерли з вашої пам’яті. Адже якщо ви їх не пам’ятаєте, цей не означає, що не скоювали. Такі важливі правила, як канон Ангелу-Хранителю і Богородиці, треба читати з уже очищеної душею, доклавши до цього зусилля заздалегідь.

«Владико Господи, оскільки і забути свої гріхи є гріх, то я в усьому згрішив Тобі, Єдиному сердцеведом; Ти і прости мені все за Твоїм людинолюбства; тим-то і проявляється пишність слави Твоєї, коли Ти не віддаєш грішникам у справах їх, бо Ти препрославен на віки. Амінь. »

Чи потрібен пост

Перед причастям обов’язково дотримуватися літургійний пост. Особливо важливо це для тих, хто не дотримувався встановлених Церквою постів різної тривалості. Священик може попросити також спокутувати гріхи додатковим тижневим утриманням.

Як правильно підготуватися до звернення до Ангелу-Хранителю? Треба їсти і пити менше, ніж ви робите це зазвичай, не ходити в розважальні місця типу театру і концертних залів, не дивитися телевізійні передачі і не слухати світську музику. Будинки потрібно вести себе скромно, утриматися від перелюбств на день до і після причастя.

Напередодні причастя починається найсуворіший піст. З 12 години перед відвідуванням церкви потрібно відмовитися від їжі і пиття. Причастя відбувається натще, курити теж не можна. Тілесні гріхи необхідно викупати тим же шляхом, як вони були придбані.

Моральна підготовка, молитва

Відвідування церкви і звернення до Ангелу-Хранителю має супроводжуватися світом в душі. Попросіть вибачення у всіх, хто з вами в сварці, не обговорюйте знайомих і уникайте гріховних думок і порожніх розмов. Більше часу проводите на самоті і читанні Євангелія.

Необхідно зробити покаяння священика. Обов’язково потрібна молитва перед сповіддю. Читати потрібно вдома. Ось її текст:

«Боже і Господи всіх! Всякого дихання і душі імий влада, Єдін ісцеліті ма могій, вислухай благання ма, окаянного, і гнездящагося в мені змія натхненням Всесвятого і Животворчого Духа убивши спожи: і мене злиденна і нага усякої чесноти Сущани, до ніг святого мого батька (духовного) зі сльозами припасти сподоби, і святу його душу до милосердя, еже милувати ма, прівлеци. І дай, Господи, в серці моєму смирення і помисли благі, належно грішникові, який погодився Тобі КАЯТ, і нехай не вкрай оставіша душу єдину, поєднує Тобі, і будуть славити Тебе, і замість усього світу обрала і предпочетшую Тебе: весі бо, Господи, яко хощу спастися, аще і лукавий мій звичай перешкодою буває: але можлива Тобі, Владико, суть вся, що Я неможливо суть від людини. Амінь. »

Священик – свідок вашої сповіді вислухає покаяння. Щиросердно зізнайтеся в гріхах, як зробили б це Ангелу-Хранителю. Обов’язково потрібно мати намір виправитися в лоні Церкви. Найкраще сповідатися ввечері перед літургією.

Під час причащання і після нього

До винесення Дарів з царських врат потрібно підійти до вівтаря. За деякий час до цього складіть на грудях руки хрестом, щоб не хреститися біля Чаші. Підійшовши до неї, необхідно назватися повним ім’ям, даним при хрещенні і прийняти Тіло і Кров Христа. Після цього прийнято читати молитви, а не відразу виходити з церкви.

Ангелу-Хранителю, Богородице і Господа Ісуса Христа приноситься почесті і вдячність протягом усього земного життя. В церкви і будинку після причастя можна читати будь-які молитви, в тому числі канони. Ваш духівник повинен розповісти, як відмолити гріхи, які з’явилися вже після причастя. У будь-якому випадку, молитва – кращий спосіб з’єднатися з Богом.

У посібниках і книгах по підготовці до Божественного причастя багато корисних знань для людини. Вони допомагають усвідомити гріхи і наблизитися до Христа. Суворість посту, стриманості, кількість молитов і їх семантику визначає священик, як правило, відносно самостійно, покладаючись на таку допомогу. Дуже мало сказано в них про те, як вести себе після причастя.

Духовний досвід диктує нам поведінку в церкві, але що робити, якщо його ще немає або недостатньо? Той самий великий дар має на увазі вміння користуватися Божественним провидінням. Благословення не сходить до негідним. Якщо неправильно ставитися до таїнства і виконувати підготовку без душі, то можуть навіть з’явитися хвороби, яких раніше не було.

Як же поводитися і змінити свій спосіб життя після таїнства причащання? Подячні молитви, які були трохи відтіснені на другий план покаянням, повинні зайняти центральне місце у вашій духовного життя. Короткі і енергійні молитви з вдячністю і проханням увійти не тільки в душу і помилувати, але і «зміцнити суглоби і кістки» бажано повторювати якомога частіше.

Залишитися в вівтарі надовго при можливості теж добре. Читання Євангелія перед вечірніми працями в спокійній обстановці уповільнює темп життя, який зараз став божевільним. Побудьте на самоті з собою, не відразу кидайтеся з головою в усі справи. Сповільниться настільки, наскільки це можливо. Адже тепер у вас є їжа для роздумів і велика відповідальність перед Богом.

У Оптиної пустелі в дні причастя прийнято читати Апокаліпсис Іоанна Богослова. Такий складний і сильний текст обраний не випадково. Він направляє уми християн на сприйняття таємниці Бога, налаштовує на серйозне ставлення, в якому немає місця нічому суєтному. Гріхи повинні залишитися в минулому, адже тепер ви самі суть дух Христов і ввійдете в Царство Його. Саме з цією метою здійснюється Таїнство причастя. Ця думка повинна бути з вами на протязі багатотижневої підготовки, під час і після таїнства. Тепер ви носите в собі частинку Бога, хоча весь ритуал може здатися символічним.

Невидимі вороги добра гинуть перед причастям християнином. Пристрасті обходять його, але тільки якщо людина дотримується православні заповіти. Святі мали стільки ж, скільки зараз є у нас, але вони зуміли зробити життя тихим світлом лампади, а не тлінням у гріху. У грізний судний годину нам доведеться відзвітувати у всьому і в своїй праведності після причастя в першу чергу. Адже це вчинок, який відбувається не всіма.

Ссылка на основную публикацию