Смоленська ікона Божої Матері – Одигітрія

Смоленська ікона Божої Матері Одигітрії славиться своєї історії. Вона захистила місто від навали хана Батия і, за переказами, навіть допомогла виграти вирішальну Бородінську битву. Милостиве почуття, яке сходило на людей, складно передати словами. Божественна сила, дарована людям, надихала на подвиги. Меркурій Смоленський, зарахований до лику святих, безстрашно кинувся на захист батьківщини, не звертаючи уваги на полчища татар.

Як би страшно не було російським ратникам в численних війнах, молитва їх завжди підтримає і врятує. Коли народ звертається до Бога, ніякі умовності і тимчасові перешкоди у вигляді противника вже не можуть його зупинити. Глибоко проникло почуття патріотизму підтримує незгасна лампада і ревна молитва, яку вміють вершити тільки російські люди.

Історія Смоленської ікони Божої матері переплітається з долею Вітчизни. Цей той самий випадок, коли православні цінності не йдуть наперекір загальнолюдським, а тільки підтримують кращі прагнення в людині. Незважаючи на те, що війна – це, по суті, колективне вбивство, релігія стає на бік того, хто захищає інтереси Батьківщини.

І зараз молитва Смоленської святині допомагає поборотися з труднощами, неприємностями. Вона дозволяє здолати ворога за допомогою сили Божественного пробудження. Слов’яни – народ, обраний Богом, тому нам вдається відстояти честь і гідність рідних країв. Найцінніше, що є у людини, – це його Батьківщина. Про це нам розповідає історія Одигітрії. Чи допомагає ікона зараз? Так, безумовно, навіть список має чудесну силу, яка здатна наставити на шлях істинний.

Що значить «Одигітрія»

Іконографічний тип цього священного зображення – «Одигітрія», що означає «Путеводительница». На іконі зображено Богоматір з Сином, рука якого піднімається в молитовному жесті. У лівій руці у нього книга або сувій. На аналогічній Казанської ікони Божа матір зображена в повний зріст, а на Смоленській – по пояс.

Образ цієї ікони несе ідею пришестя у світ Божого Сина і глобального порятунку. На перший погляд безпорадний немовля насправді Царю небесний і Суддя. Праворучиця Богоматері також зображена з молитовним жестом, вона немов показує, що моляться, куди потрібно звернути свою увагу і помисли.

Одигітрія – це найдавніший іконописний сюжет. Перша така ікона була написана євангелістом Лукою. І вже її під час нападу на місто вивішували на стіни оборонної фортеці. Вважається, що ікона і молитва до неї допомагає відстояти правду, захистити місце, де ти народився, надає військової мужності.

Написана Лукою ікона потрапила зі Святої Землі у Влахернський храм. У цьому місці зберігалися і інші християнські святині, наприклад, риза Діви Марії. Тут же, як припускають дослідники, був створений перший список, що володіє чудовою силою. З тих пір ікону почали списувати і відсилати в усі кінці Руської землі. На ікону Одигітрії моляться не тільки в Казані і Смоленську, але і в Тихвіну і інших містах нашої країни. Волоколамська Одигітрія має схожу долю з нашою іконою.

Смоленська ікона Божої Матері в історії
Історія Божій Матері Одигітрії Смоленської потрапила на Русь в середині одинадцятого століття. Це сталося за сприяння візантійського імператора Костянтина. Видаючи свою дочку Анну заміж за російського князя Всеволода, він відправив у посаг і святиню. Мономах після смерті сина відправив ікону до Смоленська. З нею заклали храм Успіння Богородиці, де ікона розміщується зараз.

У 1239 року Смоленськ був атакований Батиєм, але не розорений. За легендою, від тотального знищення місто врятувала Одигітрія. Молитва за все населення Божої Матері врятувало землю і народ від знищення. Під час битви з’явився Меркурій, воїн, який поодинці боровся з монголами так, що ті злякалися ревною сили християнської віри і втекли. Покидавши зброю, ворог покинув місто, а Меркурія, реального ратниКа, зарахували до лику святих за військовий подвиг і послух Господу.

Божа допомога у вигляді ікони супроводжувала Смоленськ аж до XV століття. В цей час місто опинилося під впливом Великого князівства Литовського, а ікону для збереження в цілості відправили в Москву. У столиці її поставили на особливу священне місце в Благовіщенський собор. За іншою версією, ікону Одигітрії в Москву відправив Вітовт, литовський князь, бажаючи зробити подарунок своїй дочці.

Як би там не було, історія ікони Божої Матері Смоленської тривала. Коли рідний для святині місто звільнили від польського нашестя, населення зажадало у тодішнього московського князя Василя повернення збереженої цінності. Князь пішов назустріч, але зробив список з Одигітрії, який зберігається в Благовіщенському соборі.

На початку століття з ікони зробили точний список. Праворучиця стала охороняти місто від ворогів в головній вежі Смоленської фортеці. Прямо над Дніпром розлилася священна сила, молитва Богородиці підносилася до самого неба. Повернута ікона вже в 1666 році знову вирушила до Москви для поновлення.

Під час Вітчизняної війни ікону Смоленської Божої Матері в черговий раз вивезли з міста. Єпископ Іриней спеціально виставив її в Москві, де численна одночасна молитва дала сил воїнам для битви під Бородіним. В кінці Вітчизняної війни ікона знову виявляється в своєму місті. До 1941 року вона буде в Успенському соборі. Але з початком війни безслідно зникне.

Список ікони Божої Матері, зроблений багато сотень років тому, уцілів в Благовіщенському соборі при Кремлі в Москві.

Як допомагає святиня

Богоматір Праворучиця володіє, в першу чергу, захисної силою. Ікона допомагає вберегти рідну землю від ворожих навал, зберігає мир у всьому світі. Вона особливо корисна тим, хто проходить військову повинність, особливо в «гарячих точках» і проблемних зонах на всій земній кулі. Молитва, звернена до Пречистої, допомагає і в повсякденних битвах зі складною роботою, вберігає сім’ю від стихійних лих, епідемій, важких хвороб.

Ікона Смоленської Божої Матері Одигітрії допомагає мандрівникам. Вона дозволяє знайти правильний шлях і вірне рішення всім, хто заблукав або змушений здійснювати далекі мандрівки, перельоти і т.п. Володимирська і Волоколамська ікони мають схожі характеристики, але їх доля абсолютно відрізняється від Смоленської святині.

доля Одигітрії

Доля легендарної ікони трагічна, але, як запевняють дослідників і віруючих, вона не загублена. Одигітрія завжди знаходиться десь поруч, адже немає свідчень про те, що вона продана або знищена. Цим питанням займаються в Смоленській духовній семінарії. Молитва, звернена до списку, діє також сильно, вона наповнює душі віруючих праведним вогнем століттями. Волоколамська ікона теж зараз не справжня, а в списку. Намоленная святиня анітрохи не відрізняється за ступенем народної любові і довіри від оригінальної. Волоколамська ікона осяяна лампадою зараз, як і Смоленська.

Успенський собор, який з’явився багато в чому завдяки Одигітрії, розташований на Соборній горі. Тут свого часу відбулося вилучення цінностей Церкви, був антирелігійний музей, а у воєнні роки ікона Божої Матері була втрачена зовсім. Але служителі церкви і парафіяни не втрачають надії відновити святиню. Вони вірять, що буде час, коли ікона Божої Матері явить себе десь несподівано і чудово.

чудеса списку

У новій ікони, яка розміщується в Москві, теж є чудова сила. Вже на самому початку її існування вона допомагав зцілитися дворянину Федору Богдановичу пассіка, який підхопив безглузду моду 18 століття на антирелігійні погляди. Він прямо в храмі розкричався про те, що ікона Божої Матері йому не подобається і образив святиню. Смоленська Одигітрія не забарилася провчити віровідступника.

Пассіка наздогнала жахлива хвороба, яка проявлялася одночасно і в виразках, і в лихоманці, і в зяючих ранах, які відкрилися відразу по всьому тілу. Через кілька днів безуспішного лікування до нього уві сні прийшов чернець, який повідомив про швидку смерть дворянина. І в цю ж ніч йому з’явилася ікона Божої матері. На наступний ранок він зрозумів свою помилку і усвідомив, що тільки ревна молитва дістане його з безодні хвороб.

як молитися

Найбільш шанована серед списків ікона Одигітрії Смоленської добре намолено. Просити про свої потреби можна як вдома, так і в храмі. В Успенському монастирі концентрації допомоги Пречистої особливо сильна, адже більшу частину часу оригінальна ікона провела тут. Молитва до неї має особливу силу, яка проявляється в захисті.

У будь-якій ситуації, коли немає на кого більше сподіватися, крім Бога, звернення молитви і розумового погляду до Богоматері позбавляє від душевних прикростей. Не тільки для б’ються і перебувають в різних державних установ внутрішньої політики, а й багатьом іншим Одигітрія надає допомогу.

Якщо на вашу сім’ю напав невиліковні недуга або домашні давно хворіють якимось епідемічним захворюванням, не можуть вилікуватися, помоліться Захисниці. Смоленська Одигітрія врятує від хвороб, вилікує хвороби, ліквідує печалі і скорботи. Молячись, згадайте про те, що століттями російським людям доводилося переживати справжнісінькі епідемії. Полягло б набагато більше народу, якби не віра. Підходить будь-який молитовний текст, рекомендуємо використовувати цей:

Перед образом Божої Матері «Одигітрія» ( “Путеводительница”) Смоленська

Про пречудесне і превишшая всіх тварюк Цариці Богородице, небесного Царя Христа Бога нашого Мати, Пресвята Одигітрія Маріє! Почуй нас грішних і недостойних, в годину цю моляшияся і до Тебе зі зітханням і сльозами перед пречистих Твоєю пріпадающия, і сице розчулено глаголющия: виведи нас від рова пристрастей, Одигітрія благая, ізбави нас від усякої скорботи і печалі, захисти від усякої напасті і злих наклепів і від неправеднаго наклепу вражія: можеш бо, про благодатна Мати наша, чи не точию від усякого зла зберегтися люди Твоя, а й всяким благодіянням снабдіті і врятувати: хіба бо Тобі іния предстательніци в бідах і обставинах і теплия Заступницю за нас грішних до Сина твоєму, Христу Бо у нашого, не імами: Його ж благай, Владичице, врятувати нас і Царства Небесного сподобитися, та порятунку Тобою славимо Тебе і в майбутньому веце, якоже порятунку нашого винуватицю, і підносимо всесвяте і величне ім’я Отця і Сина і Святого Духа, в Троїце славімаго і покланяемаго Бога, на віки віків.

Вирушати в далеку дорогу завжди складно, адже ніколи не знаєш, що чекає тебе за порогом будинку. Транспортні проблеми, що почастішали аварії, різні лиха, які можуть підстерігати в подорожах, лякають людей. Як стати спокійніше? Заручитися Божественної підтримкою. З нею вам не буде страшний ніякий переліт, переїзд тощо.

Якщо доводиться багато переміщатися по країні за службовим службу, себе також потрібно убезпечити від лихої людини і лихого ока. Частіше щиро моліться Одигітрії. Рекомендуємо купити іконку і всюди брати її з собою. Вона буде вашим переносним вівтарем. Хороший молитовний текст для мандрівників з будь-якою метою:

Молитва про які подорожують

Господи Ісусе Христе, Боже наш, істинний і живий Путю, состранствоваті уявному Твоєму о.Йосипу і Пречистої Ті Діві Матері у Єгипет зволив, і Луці і Клеопі у Еммаус спутешествовавий! І нині смиренно молимо Тебе, Владико Пресвятий, і раба, бо сім Твоєю благодаттю спутешествуй. І якоже рабу Твоєму Товійїних, Ангела хранителя і наставника посли, сохраняюща і ізбавляюща їх від усякого злого обставинах видимих ??і невидимих ??ворогів, і до виконання заповідей Твоїх наставляюща, мирно ж і благополучно і тверезо препровождающа, і паки ціле і безтурботно возвращающа; і дай їм все благе свій намір до благоугожденію Твоєму благополучно в славу Твою ісполніті. Твоє бо є, еже милувати і спасати нас, і Тобі славу возсилаємо з безначальним твоїм Отцем, і з Пресвятим і Благим і животворящим твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Перед тим, як почати збиратися в далеку дорогу, приділіть трохи часу власній душі. Моліться Смоленської Одигітрії, якщо тільки маєте намір зробити поїздку. У цьому тексті міститься надія на хороший результат подорожі, на те, що Богоматір зміцнить дух і віру людини. Читаючи молитву, зосередьтеся на майбутньому подорожі:

Молитва до Пресвятої Богородиці від людини, в дорогу вирушити а хто хоче

Про Пресвята Владичице моя, Діво Богородице, Одигітрія, покровительці й надія мого спасіння Се в шлях, мені передлежачої, нині хощу отлучітіся і на час це вручаю Тобі, премілосердой Матері моєї, душу і тіло моє, вся розумні моя і вещественния сили, всього себе довіряючи в міцне Твоє смотрение і всесильну Твою допомогу. Про благая супутниці і захисниці моя! Усередині благаю Тебе, та не ползок шлях мій сей буде, керівництво ма на ньому, і направ його, Всесвята Одигітрії, якоже Сама знаєш, до слави Сина Твого, Господа мого Ісуса Христа, будь мені у всьому помічниці, а найбільше в цьому далекому і великотрудному подорожі збережи мя під державним покровом Твоїм від всяких знаходять бід і скорбот, від ворогів видимих ??і невидимих, і моли за мене, Пані моя, Сина Твого Христа Бога нашого, так пошле на допомогу мені Ангела Свого мирна, вірна наставника і зберігача, та як древній дарував рабу Своєму Товійїних Рафаїла, на вс яком місці і у будь-який час хранівша його в шляху від усякого зла: тако і мій шлях благополучно управи і зберігши ма небесною силою, – здрава та поверне мене, мирна і цілком до оселі моєму во славу імені Свого Святого, прославляючи і благословляючи Його по всі дні життя мого і Тобі велічающа нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

 

Ссылка на основную публикацию