Що їсти на Великому посту: сенс обмежень

Піст і молитва – найкраще поєднання для очищення духу і тіла. Велика сила криється в цих простих діях, які доступні кожному. Не настільки важливі правила страв для цього часу, як молитовне правило. Священний текст – не просто набір слів, в якому відображаються наші гріхи і подяку. Молитва – це не простір для суєтних розмов і скарг, а й нехтувати нею не можна. І особливо важливо це в період Великого посту, найголовнішою підготовці до свята світлого Великодня.

Правила утримання єдині для всіх, а виняток становлять лише категорії громадян, слабких здоров’ям. Аскеза, якій віддають себе християни, покликана звільнити дух від впливу тіла. Емоції, зайві бажання, безпричинна злість і рутина поглинають всю увагу православного людини, але ж має бути навпаки. Наносне з нашої душі прибирає виключно молитва і піст. У цій зв’язці обидва явища допомагають один одному.

Не перетворюйте Великий піст в важку і бездумну 1,5-місячну дієту. Перш ніж визначатися з пісним меню, подивіться, будь 10 правил в цей час повинен дотримуватися молиться.

  1. Пам’ятати про Господа. Дні Великого посту пов’язані з важливими церковними подіями. Зосередитися необхідно на цьому, а не на власному шлунку. Не думайте, що разом зі смачною їжею ви втрачаєте останні розваги. Пам’ятайте, що для Бога велика радість, якщо ви ходите на довгі служби, а й без цього Він завжди помітити звернену до Нього душу.
  2. Старатися в молитві. Молитися в брешемо поста необхідно ретельно, намагаючись наблизитися до ідеалу. На службах звертайте більше уваги на те, що відбувається. Не зайве буде придбати тексти богослужінь. У дні Великого посту читається ранкова і вечірня молитви. Додайте до права молитву Єфрема Сирина. По дорозі на роботу включите аудіокнигу Псалтиря. Просто упровадите в повсякденне життя трохи більше молитви.
  3. Ходити в храм. Навіть якщо вам не вдається тримати пост в їжі, не відмовляйтеся від відвідування богослужінь і моліться навіть в ті дні, коли дуже сильно втомлюєтеся. Підтримати в собі дух допоможе храм. Під час Великого посту в монастирях читається дуже багато молитов, відвідуйте хоча б частину служб вечорами після роботи. Постарайтеся потрапити на Літургію Передосвячених Дарів.
  4. Дотримуватися дві частини поста. Великий піст ділиться на дві половини: Чотиридесятниця і Страсна седмиця. На першій потрібно молитися за покаяння, а на другий очищатися і готуватися до Великодня. Для покаяння створено цей час, щоб люди згадали про Страшний суд, Адаме, фарисеїв і блудного сина.
  5. Чи не перегинати палицю. Якщо ви дотримуєтеся пост, але відчуваєте, що вам від цього погано, можна і потрібно піти до духівника і поговорити з ним про пом’якшення правил. Людям з хворобами шлунково-кишкового тракту взагалі не можна тримати фізичний піст, чого не можна сказати про духовне, молитовне. Бог не осудить людини, який працює і не може похвалитися ідеальним здоров’я. Виразка шлунка ніяк не наблизить смертного до Царства.
  6. Чи не засуджувати. Ні в якому разі не можна піддаватися гріха марнославства. Навіть якщо хтось у вашій присутності їстиме скоромні продукти, дивіться тільки в свою тарілку. Питання поста для кожного вирішується індивідуально, з допомогою священика.
  7. Чи не міркувати. Не слід багато розмовляти про їжу, міркувати, що кому можна, а що не можна їсти і пити. Уже в перший день посту ви повинні усвідомити для себе правила і прийняти їх як даність. Суть Великого посту не полягає в зміні режиму і характеру харчування. У храмі в цей час щодня читається Старий Завіт, а для віруючих існує рекомендація прочитати Євангеліє, «Ліствиця» і тлумачення. Займіться цим, а не пустопорожніми міркуваннями про їжу.
  8. Творити добро. Поставте перед собою мету зробити за час посту не одну добру справу. Оточуючі не повинні випадати з уваги постить. Виховуйте в собі любов до Бога і ближніх. Наприклад, зекономлені на їжі кошти можна віддати на благодійність.
  9. Триматися незважаючи на спокуси. Не піддавайтеся догоджання, тримайте пост сумлінно. Будинки не всі можуть дотримуватися правил, стануть спокушатися вас забороненої їжею. Відмовляйтеся сміливо, відповідайте, що в пост Великий ви звільняєтесь від гріха. Цим ви не хочете показати неповагу до ближнього, а працюєте над собою.
  10. Не забувати про сенс. В піст не забувайте, для чого він створений і чому ви добровільно терпите обмеження. Разом з Господом Христом пройдіть ці 40 днів. В кінці християни знову і знову переживуть радість воскресіння.

Як харчуватися за статутом

Правила Великого посту забороняють їсти продукти тваринного походження. Слід відмовитися від м’яса, яєць, риби і молока. П’ять днів на тиждень – з понеділка до п’ятниці – не можна їсти і рослинне масло. Якщо на ці дні припадає свято, їсти масло можна.

Рибу їдять лише двічі: в день Благовіщення і Вербної Неділі. Ікру можна їсти в Лазареву суботу. Решта піст і молитва в ці дні залишається колишньою. Всю їжу необхідно готувати на пару або варити, чи не пересолювати і не користуватися спеціями і прянощами. Не варто зловживати солодким. Правильне харчування у Великий піст важко тільки спочатку.

Зовсім без їжі рекомендується проводити перший і останній дні посту. Це Чистий понеділок і Страсна п’ятниця. Це необов’язкове, але корисне правило. Непомірність і необережність у виборі їжі призводять до хвороби. Правила харчування в Великий пост допомагають профілактиці деяких порушень.

Пост можна не дотримуватися вагітним, хворим, літнім людям і тим, хто змушений займатися важкою фізичною працею.

Що їсти і пити в пост, щоб не голодувати

Так, Великий піст має на увазі аскезу, але вживати один хліб і воду зовсім необов’язково. Будьте мудрішими і не нашкодите організму надмірної ревністю. Можна і потрібно з першого дня Великого посту налагодити повноцінне харчування. У вас буде рівно стільки енергії, щоб виконувати повсякденні обов’язки і роботу, але не забувати подумати про душу

Кожен день Великого посту можна їсти овочі. Вибирайте самі, яка основа щоденного харчування вам ближче: тушковані, запечені або варені овочі. Нехай на вашому столі стоять прості продукти, які були у наших прадідів: морква, картопля, капустка з бочки і огірки. Зараз можна додати і більш екзотичні овочі: болгарські перці, горошок, кукурудзу. Крім того, можна їсти будь-які фрукти.

У перший день Великого посту відмовтеся від великої кількості солі, цукру, смаженого і прянощів. Кращий спосіб приготування – парова лазня або гриль. Так продукти збережуть всі вітаміни, будуть смачні і не швидко набриднуть. Якщо будете варити, не давайте занадто сильно кипіти.

З круп найкраще підходить гречка, рис, бобові. В останніх багато рослинного білка, обов’язково регулярно додавайте їх в свій раціон. Але пам’ятайте, що каші можна варити тільки на воді без масла. Зате ви можете додати туди корисні інгредієнти: горіхи, сухофрукти, різні насіння. Насіння льону допоможуть вам підтримувати рівень жирів на необхідному рівні.

Несолодкі каші можна розбавити морквою, цибулею і грибами. Ви можете їсти соєве м’ясо, яке продається в вегетаріанських відділах у великих магазинах.

Абсолютно заборонено не тільки їсти продукти тваринного походження, а й вживати алкоголь. Пити можна просту воду і чаї.

З першого дня відмовтеся від солодощі і випічки. Кисломолочні продукти також заборонені. У суворі дні посту – перші 4 дні і останній тиждень не рекомендується навіть тримати вдома недозволені продукти, щоб не спокуситися. Не забудьте в ці дні випити натщесерце води, щоб наситити організм необхідною вологою.

Строгий піст і молитва – священні для християн речі. Найсуворіші аскети не їдять гарячої їжі в усі дні, крім четверга і вівторка.

Великий піст – час молитви

Молитва – найголовніше в Великий пост. Як тільки розберетеся з харчуванням і усвідомите для себе всі важливі моменти, подумайте про духовний зміст поста. Відразу ж поставте це на перше місце. Молитви в Великий пост потрібні кожному. Ті, кому потрібна підтримка в дотриманні всіх правил, можуть почерпнути із спілкування з Богом все необхідне.

Молитва повинна читатися в будь-якому стані. Якщо у вас більше часу йде на підготовку, ніж на саме читання, ви щось робите не так. Перегляньте свій підхід до правилу, більше часу приділіть справі. Молитви під час посту починаються в найперший день. У ранковий час повинна вимовлятися одна з найпростіших і важливих початкових молитов – до Ісуса або Пресвяту Трійцю, або все відразу.

ранкові молитви

«Господи Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих, помилуй нас. Амінь. Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі. »

«Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, Скарбниця благ і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші».

 

Молитва Святій Трійці

«Пресвята Трійця, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владика, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші, імені Твого ради.

Господи помилуй. Господи помилуй. Господи помилуй.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу, і нині і повсякчас, і на віки віків. амінь »

Це ваші молитви на кожен день, з яких все буде починатися. Весь день думки ваші повинні бути звернені до Бога з подякою. До і після прийому їжі моліться.

Вечірні молитви – один з ритуалів Великого посту, обов’язковий для кожного християнина. Кличте до святих з чистою душею. Читається текст повинен проходити через ваше серце, усвідомлюйте все його слова.

вечірні молитви

«В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь. »
«Господи Ісусе Христе. Сину Божий, молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих, помилуй нас. Амінь. »
«Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.»

«Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все Собою наповнює, Джерело благ І життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни і спаси, Благий, душі наші.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь. »

«Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владика, прости беззаконня наші, Святий, прийди і зціли немочі наші, імені Твого ради!

Господи помилуй. Господи помилуй. Господи помилуй. Слава, і нині. »

«Отче наш, що єси на небесах! Хай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя і на землі, як на небі. Хліб наш насущний дай нам на цей день; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не дай впасти у спокусу, але визволи нас від лукавого. »

Це не весь молитовні ритуал на Великий піст. Чи не в один день ви запам’ятаєте все молитви, але для того створено щоденне повторення. Це очищає душу перед походом на роботу і виконання рутинних обов’язків.

Молитва і піст обов’язково повинні супроводжуватися походами на службу, яка теж відрізняється від звичайної. Обов’язково читайте молитву Єфрема Сирина. Основна частина життя священнослужителів відводиться молитві, займайтеся і ви нею хоча б на цей короткий термін часу поста.

Ссылка на основную публикацию