Про Символі віри в християнській Церкві

Символ Віри – це молитовний текст, який займає важливе значення в християнській Церкві. В даному контексті слово «символ» слід переводити так: те, що з’єднує і тримає разом. Ця молитва несе всі смисли християнства, необхідні для людини, саме тому її читають при хрещенні. Слухати Символ віри на найважливішому обряді православ’я необхідно всім присутнім, а знати – хрещеним.

Час створення Символу віри відноситься до періоду створення молитви для хрещення, тобто навернення язичників в християнство. Кожен, хто хотів стати членом церковної громади, повинен був пройти таїнство. Те ж саме необхідно робити і зараз. Текст молитви при хрещенні посутньо не змінився.

У ранній Церкві молитва для хрещення читалася напередодні Великодня. Свій символ віри був у кожне велике Церкви. Тільки на Другому Вселенському соборі всі тексти об’єднали в один, який на старослов’янській мові дійшов до наших днів. З тих пір він не змінюється, і одні і ті ж слова повторюють християни століття за століттям. Нині його читають на кожній літургії.

Зародження віри і молитва про хрещеників

Як народжується віра в людську душу? Це до сих пір залишається таємницею, але саме вона приводить людину в Церкву Христа, в громаду однодумців. Віра змушує слухати власне серце, а душа матері велить хрестити дитину, коли він ще не досяг свідомого віку. Символ віри – це єдність, головна радість християнського людини. Сила в об’єднанні, в причислення до православній громаді.

Новоуверовавшій починають своє життя з молитви для хрещення. Єпископ позначав на лобі новоприбулого хрест рукою, показуючи його приналежність до нового суспільства. Молитва Символ віри – це не просто текст, а молитва, котра готує людину до зустрічі з Істиною. Подвигом є прийняття її, адже віра – не емоції і почуття, а справжня праця, тільки духовний.

Ні молитви для хрещення більш щирою і чесною. Починається вона з слова «вірую», яке задає тон. Слухати молитву і читати її самостійно потрібно до тих пір, поки таємний зміст слів не дійде до людини, поки велике таїнство не відчиняться йому. Вірую, а значить, зараховую себе до християнської громаді, люблю Ісуса.

Після цього потужного «вірую!» Слід тлумачення того, у що саме і як. В ході молитви для будь-якого хрещення російською мовою стає зрозуміло, що ж таке віра. Сила цього тексту полягає в тому, що відбувається єднання зі світом, в якому всюди розчинений Бог. Йому і сповідається кожен новий християнин. Будучи на руках матері він буде слухати ці слова або в уже свідомому віці, йому вдасться зрозуміти, що обожнювання природи – неправильна точка зору. Символ віри стверджує першість духовного і вищого буття, Отця.

Триває молитва при хрещенні дитини проголошенням віри в Ісуса Христа. Спаситель, якого послав Бог, – це християнське одкровення. Таємницю віруючим відкриває сам Бог. Її не потрібно затверджувати або виправдовувати, як не потрібно виправдовувати любов матері до дитини. Таємниця незбагненна, і людський розум часто не може її подолати.

Символ віри означає вибір людини, його матері, батьків на користь християнства. Саме з читання цієї молитви при хрещенні починається вся віра людини. Пресвітла радість полягає в Любові, якою наповнюється душа обивателя, в абсолютному щастя. Як тільки той, кого хрестять, починає слухати текст, він розуміє, що Бог є любов, але не розумом, а серцем своїм.

У Символі віри згадується ім’я Матері Христової. Для віруючих немає ніякого сумніву в тому, що сталося непорочне зачаття, смиренно приймається ця правда розумом православних. Це справжнє диво, Божественний дар, який показує, що все в цьому світі знаходиться у владі Всеотца і все є Його промисел.

По суті ця молитва – текст, який розповідає коротку історію зародження християнства, в тому числі воскресіння Спасителя з мертвих. У цій події полягає головний сенс і центральне диво християнства. Воскресіння – ключова ідея, до якої звертаються віруючі люди. Читати молитву слід напам’ять, тому що такі слова вимовляти з опорою на папір гріховно.

Відчути безсмертя душі обивателям простіше через усвідомлення смертності плоті. Сила, Руша час і події, і є чудо. Винищили найостанніший християнський ворог – смерть. І Христос зійшов на небеса. Цю історію з вуст своїх хресних батьків повинен слухати кожен новоуверовавшій. У ній сутність подолання дохристиянських релігій.

Як правильно читати Символ віри

Чи не буде кінця Царства Христа. Сенс Символу віри, яку потрібно читати при хрещенні, радісний і добрість. Інший, релігійний спосіб життя, відбивається в цій глибокій і щирій молитві. Викликає подив, скільки сенсу укладено в цих словах, як вийшло створити настільки сильний текст.

Слухати Символ віри з вуст хрестителів з наголосами приємно всім віруючим. Кожен, хто присутній на таїнстві, знову переживає релігійні почуття. Для хресних необхідно заздалегідь відвідати церкву, в якій буде проходити обряд, і поспілкуватися з батюшкою. Він розповість, як все буде проходити, допоможе правильно вивчити молитву і підготує до священного обряду. Ми ж наведемо текст молитви церковнослов’янською і російською мовою, щоб ви могли зрозуміти суть молитви.

 

Церковнослов’янською

Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого.
І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків; Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, родженого, несотвореного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося.
Нас заради чоловік і нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком.
І був розп’ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, і був похований.
І воскрес на третій день, як було написано.
І возшедшаго на небеса, і сидить праворуч Отця.
І знову прийде у славі судити живих і мертвих, Його ж царству не буде кінця.
І в Духа Святого, Господа, Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків.
В єдину, святу, соборну і апостольську Церкву.
Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів.
Чекаю воскресіння мертвих, і життя будучого віку. Амінь.

По російськи

Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого.
І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, від Отця перед усіма віками: Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, народженого, що не створеного, єдиносущного з Отцем, Їм же все сталося.
Заради нас людей і нашого ради спасіння зійшов з небес, і прийняв плоть від Духа Святого і Марії Діви, і став людиною.
І був розп’ятий за нас при Понтийском Пилата, і страждав, і був похований.
І воскрес на третій день згідно з Писанням.
І вознісся на небеса, і сидить праворуч Отця.
І знову прийде у славі судити живих і мертвих, Його ж царству не буде кінця.
І в Духа Святого, Господа, що дає життя, що від Отця походить, що з Отцем і Сином сопокланяемого і прославляється, що говорив через пророків.
В єдину, святу, соборну і апостольську Церкву.
Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів.
Очікую воскресіння мертвих,
і життя будучого віку. Амінь (істинно так).

 

Ссылка на основную публикацию