Масло полину: корисні і лікувальні властивості, шкоду, застосування полинового масла

Полин використовується для отримання полинового масла. Воно володіє багатьма цілющими властивостями, ще в період Античності стародавні медики застосовували його для різних цілей. Полин має приблизно 400 видів, половина з яких вже вивчена фахівцями. У країнах Європи зростає приблизно 170 видів цієї рослини. З кожного виду можна добути високоякісне масло.

приготування масла

  • Збирають свіжу траву, споліскують і підсушують.
  • Рослина поміщають в скляну ємність, наливають туди оливкова олія і щільно закривають.
  • Дають настоятися 10 днів.
  • Для визначення готовності полинового масла потрібно дивитися на його колір, адже він повинен мати темно-зеленим або перламутровим відтінком.
  • Масло проціджують, щоб позбутися від листя і гілочок.
  • Готове масло зберігають у банку в холодному місці.
  • Масло полину використовують для зовнішнього застосування при ранах, виразках або інших шкірних проблемах.

Для отримання ефірного полинового масла використовуються висушене листя і квітки цієї рослини. Це маслом видобувається завдяки процесу дистиляції з парою.

види

  • Масло гіркого полину
  • Масло звичайної полину
  • Масло однорічної полину
  • Масло індійської полину
  • масло естрагону
  • Масло цитварного полину
  • Масло таврійської або кримської полину
  • Масло лимонної полину



Хімічний склад

Полин таврійський містить 0,5-1% ефірного масла, складовими частинами якого є туйон, кадинен, пінен і ряд інших терпенів. Полин лимонний містить 0,4-0,8% ефірного масла, де переважають альдегіди і терпени.

Корисні властивості

  • Масло з полину має антисептичну дію на організм, тому широко використовується при захворюваннях дихальних шляхів.
  • Ефірна олія використовується як болезаспокійливий засіб.
  • Масло з полину позитивно впливає на нервову систему, адже знімає дратівливість, бореться з безсонням, лікує неврози, знімає втому.
  • Це масло є неоціненним для жіночого організму. Воно використовується при різних гінекологічних захворюваннях, допомагає відновити менструальний цикл.

шкода

Полинове масло характеризується як позитивним, так і поганим впливом на організм, тому необхідно з обережністю ставитися до її застосування. Фахівці навіть забороняють самостійно використовувати ефірні масла деяких видів полину.

Наприклад, масло звичайної полину містить високу концентрацію туйота, яке відноситься до групи кетонів. Цей компонент є для людського організму досить токсичним, характеризується сильним дратівливим впливом і може стати причиною переривання вагітності. Це масло взагалі не використовується в ароматерапії. Масло з гіркого полину теж містить туйон, але на його основі виробляють популярний міцний напій – абсент. Звичайно, деякий час цей алкоголь був заборонений, адже його визнали наркотиком. Але сьогодні абсент є дозволеним і користується величезною популярністю серед жіночої половини.

При тривалому вживанні полинового масла зустрічаються прояви запаморочень, судом, нервових розладів, зустрічаються галюцинації, конвульсії і спазми.

Протипоказання

  • хворим на епілепсію;
  • під час вагітності;
  • при індивідуальній непереносимості.

Полинове масло категорично забороняється вживати при вагітності. Якщо і вживати, то тільки один місяць з двомісячним перервою між курсами. Якщо збільшити допустиму дозу, то це може викликати викидень.

застосування

В медицині

Ефірна олія багатьох різновидів полину володіє великим асортиментом властивостей:

  • позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту;
  • підвищує апетит;
  • допомагає у виділенні жовчі;
  • підвищує кислотність соку шлунка;
  • допомагає при хворобах дихальної системи, використовується при грипі, лікує бронхіальну астму та бронхіт, надає полегшення при нежиті та кашлю;
  • справляє позитивний вплив при ревматизмі, артриті або болях в м’язах;
  • використовується при лікуванні нервових розладів або істерії.

Масло полину для зовнішнього застосування:

  • при вугрової висипки;
  • при різних грибкових хворобах;
  • знімає запалення на шкірі;
  • допомагає усунути неприємний запах з ротової порожнини.

Масло полину можна добувати практично з кожного різновиду цієї рослини. Причому кожне масло характеризується особливим спектром дії на організм людини.

Масло полину таврійського (кримської)

  • допомагає при серцевих болях, тому воно є компонентом фармакологічного препарату тауремізін, який збуджує ЦНС і збільшує серцебиття;
  • для лікування гнійної ангіни досить використовувати 2-3 краплі олії на гланди. Курс лікування становить 7 днів;
  • допомагає виводити шкідливі речовини з організму;
  • використовується при геморої або морської хвороби;
  • стимулює сексуальну активність.

лимонної

  • характеризується сильну протимікробну дію, тому використовується при застудах, хворобах шлунково-кишкового тракту; при зовнішньому застосуванні входить в курс лікування гнійних ран або виразок;
  • бореться з мікробами, який поширюються в повітрі;
  • нейтралізує дію алкогольних напоїв;
  • допомагає впоратися з головними болями;
  • використовується при жовтяниці.

гіркою

  • благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт;
  • використовується при хворобах печінки;
  • допомагає забути про глистів;
  • знижує температуру тіла;
  • усуває нежить і кашель;
  • підвищує слух;
  • допомагає адаптуватися до нових кліматичних умов;
  • надає позитивний ефект на емоційний стан;
  • підвищує розумову працездатність;
  • використовують для омолодження.



Ефірна олія слід приймати по 1-2 краплі тричі на день, попередньо розчинивши його в 1 чайн. ложечці меду.

У косметології

Ефірна олія полину широко застосовується в уже готові косметологічні засоби, адже ця рослина має прекрасні антисептичні властивості, а також володіє характерним запахом, який багатьом дуже подобається. Щоб зберегти цей запах, досить використовувати 2-3 краплі олії на 10 мл косметичного засобу. Якщо потрібно позбутися від запаху, то 1 краплі буде цілком достатньо.

Масло з різних видів полину активно додається в різні креми для жирного типу шкіри, в живильні маски для волосся і шкіри голови, а також для зміцнення нігтьової пластини. Ефірна олія з гіркого полину активно додають в креми, гелі, мило і духи. Масло цитварного полину є одним з компонентів парфумерії.

Рецепти народної медицини

  • при розширенні вен або тромбофлебіті – використовуються компреси, наповнювачем яких виступають висівки або кисле молоко, додається кілька крапель олії і прикладаються на півгодини до хворих місць;
  • при серйозних опіках – потрібно змішати в рівних пропорціях масло обліпихи і полину, і обробляти різні рани;
  • для масажу – застосовується 2 або 3 краплі олії на 10 мл основного засобу;
  • для аплікації – використовується до 8 крапель на 10 мл базового кошти;
  • для прийняття ванн – потрібно дві краплі таврійського масла розчинити в емульгаторі;
  • для збагачення готових косметичних засобів – досить 2-3 крапель олії таврійського на 10 мл;
  • при мігрені або головних болях – потрібно змішати по три краплі олії лаванди, полину лимонної і м’яти і додати 50 мл води. Потім змочити ватний тампон в цьому розчині і протирати віскі, потилицю і лоб.
Ссылка на основную публикацию