Масло кмину: користь і шкода, лікувальні властивості та як приймати

Спосіб отримання

Масло кмину отримують з насіння рослини. Кмин – це пряна трава, яка у великій кількості росте на території Європи і Азії. Щоб масло зберегло всі корисні властивості рослини, заготівлю насіння починають поки вони ще не дозріли. Зрізану траву висушують, і тільки потім відділяють дозрілі зерна. Шляхом дистиляції з насіння витягають ефірне масло.



характеристика

  • являє собою прозору або жовтувату рідину;
  • володіє різким, слідкувати-перцевим ароматом;
  • має гострий, гіркий присмак;
  • володіє широким спектром корисних властивостей;
  • використовується в кулінарії, медицині і косметології.

Хімічний склад

  • ацетальдегід;
  • Куминова альдегід;
  • фурфуроловий альдегід;
  • карвон;
  • лімонен;
  • мінерали;
  • нігелон;
  • фосфор;
  • сірка;
  • залізо;
  • кальцій;
  • вуглеводи;
  • активні ферменти;
  • білки;
  • вітамін А;
  • вітамін Е.

Корисні властивості

  • бореться з проявами алергії;
  • є природним антибіотиком;
  • надає бактерицидну дію;
  • збуджує апетит;
  • виводить гази з кишечника;
  • є хорошим в’язким засобом;
  • виводить надлишки рідини з організму;
  • нормалізує менструальний цикл;
  • допомагає вивести мокроту з бронхів;
  • покращує приплив молока;
  • знімає біль;
  • допомагає при розладах шлунка;
  • тонізує.

шкода

  • при зовнішньому застосуванні може викликати свербіж, почервоніння і запалення шкіри;
  • при індивідуальній непереносимості можлива поява харчової алергії, що супроводжується набряком, болями в шлунково-кишковому тракті, нудотою, блювотою і діареєю;
  • здатне викликати різке зниження артеріального тиску.

Протипоказання

  • олія кмину не слід застосовувати вагітним жінкам, так як скорочення матки, що викликається цим препаратом, може призвести до викидня;
  • через те, що кминне масло підвищує рівень цукру в крові, людям, що страждають на цукровий діабет, рекомендується виключити його зі свого раціону;
  • раковим хворим, які проходять курси хіміо- та радіотерапії, слід відмовитися від вживання ефірного масла кмину, так як воно зменшує ефективність лікування.

сполучуваність

Кминне масло відмінно поєднується з наступними видами ефірних масел:

  • апельсинове;
  • базиліковим;
  • імбирне;
  • бензоїнова;
  • Кардамонови;
  • лавандова;
  • лаврове;
  • кориандровое;
  • масло ладану;
  • рожеве;
  • ромашкове;
  • пеларгоніевое;
  • масло ферули;
  • масло елемі.

застосування

В медицині

Масло кмину, в комплексі з іншими препаратами, можна застосовувати для усунення наступних проблем зі здоров’ям:

  • здуття живота;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • гострі респіраторні захворювання;
  • астма;
  • бронхіт;
  • пієлонефрит;
  • вікове погіршення пам’яті;
  • передменструальний синдром;
  • порушення менструального циклу;
  • депресія;
  • порушення сну;
  • проблеми з потенцією;
  • шкірні запалення;
  • грибкові інфекції;
  • бородавки;
  • захворювання серцево-судинної системи;
  • сезонний авітаміноз;
  • порушення метаболізму.

Рецепти народної медицини

  • Щоб позбутися неприємного запаху з рота, потрібно змішати по краплині кминної, лаврового і естрагоновий масла, розвести в одній ложці оливкового масла і приймати кожен раз разом з їжею.
  • Щоб нормалізувати процеси травлення, потрібно протягом трьох тижнів після прийому їжі з’їдати по одній ложці меду з краплею кминної масла.
  • Щоб позбутися від кашлю при бронхіті, розведіть у теплій воді по краплі кминної і евкаліптової олій і вдихайте протягом декількох хвилин.
  • Щоб посилити желчеобразование, в столову ложку оливкової олії додайте краплю кминної і краплю лимонного масла. Можна випивати цю суміш перед їжею або заправляти їй салат зі свіжих овочів. Приймати один раз в день протягом тижня, через три тижні курс повторити.

У кулінарії

  • масло, віджатий з насіння кмину, використовується як пряна заправка для салатів і м’ясних страв;
  • кминне масло входить до складу деяких сортів алкоголю;
  • олія кмину застосовується при виготовленні кондитерських виробів в якості ароматизатора;
  • кминне масло добре поєднується з грибами.

У косметології

  • за допомогою примочок з розігрітим маслом кмину можна лікувати шкірні захворювання;
  • нанесення кминної масла на шкіру голову зупинить випадіння волосся;
  • олія кмину вирівнює колір шкіри і надає їй здорового вигляду;
  • препарат добре підходить для жирної шкіри;
  • кминне масло посилює здатність клітин до регенерації.

В ароматерапії

Вдихання парів кминної масла:

  • допомагає вивільнити емоції;
  • бадьорить і пробуджує життєві сили;
  • підсилює увагу і концентрацію;
  • знімає втому.

Як застосовувати?

  • у вигляді аромаламп або курітельніце;
  • закопувати в ароматичні медальйони;
  • втирати в шкіру або прикладати у вигляді компресів;
  • розводити у воді і заморожувати, щоб згодом протирати шкіру кубиками льоду;
  • в складі суміші різних масел;
  • наносити на гребінець перед розчісуванням для краси волосся.


при схудненні

Регулярний прийом кминної масла усуває проблеми з травленням, тому всім бажаючим схуднути рекомендується включити його в свою дієту. Вважається, що воно здатне виводити шлаки з організму. Крім того, масло кмину, якщо застосовувати його зовнішньо, допомагає позбутися целюліту і зменшити кількість розтяжок.

Лляна олія, настояне на кмині

Масла, які наполягають на травах і прянощах, називають інфузнимі. Таке масло цілком можна приготувати в домашніх умовах. Масло переливають в скляну ємність, додають туди кмин, щільно закривають і залишають в прохолодному темному місці. Настоюється кмин-лляне масло досить довго – від півроку до року. Кмин маскує специфічний смак лляної олії, роблячи його більш приємним. Таке масло можна додавати в їжу або використовувати його як цілющий засіб, здатний впоратися з цілим рядом захворювань.

Цікаві факти

  • олія кмину входить до складу духів багатьох відомих марок;
  • вчені довели здатність кминної масла попереджати розвиток ракових захворювань і боротися з ними.
Ссылка на основную публикацию