Ефірна олія мандарина: властивості і застосування

Напевно, більшість з нас люблять мандарини не тільки через те, що вони солодкі і соковиті, а й з-за їх чудового аромату, що нагадує, особисто мені, дитинство, домашній затишок і ялинку. Але важкі часи минули, і зараз кожен може собі дозволити купити цей вельми корисний і недооцінений багатьма фрукт.

Ефірна олія мандарина має низку дуже корисних властивостей. До них відносяться: регенеруючу, антибактеріальну, тонізуючу, седативну, заспокійливу властивості. Також воно впливає на емоційний фон людини, виводячи його з депресивних станів, піднімаючи настрій.
Це масло використовується в ароматерапії і косметології, де вже дуже-дуже багато років і є одним з компонентів тисячі засобів по догляду за шкірою і волоссям. Фрукт-мандарин відноситься до цитрусових, має яскраво помаранчевий колір і приємний підбадьорливий запах. Його батьківщиною вважається Китай, але найбільшим виробником ефірного масла мандарина стала Італія. Його добувають шляхом холодного пресування шкірки.

Дуже важливо вибирати якісні і нешкідливі ефіри у перевірених постачальників і продавців. Я постійно замовляю інгредієнти для виготовлення домашніх засобів у

Склад ефірної олії мандарина

Воно дуже багато на такі речовини як:

  • туйон альфа
  • альфа пинен
  • бета-пінен
  • камфен
  • цитраль
  • цитронелаль
  • гамма терпінолен
  • гераніаля
  • гераниол
  • лімонен
  • линалоол
  • метил метілантранілат
  • мирцен
  • нерол
  • Сабіна
  • терпинеол

застосування 

Область застосування ефірного масла мандарина дуже велика. В ароматерапії його додають в свічки, ароматичні суміші, роблять освіжувачі повітря, спреї. Про те, як зробити натуральний ароматизатор для будинку своїми руками я писала тут. У косметології воно також популярно. Масло має дуже потужні антицелюлітні властивості, тому його часто додають в масажні масла, суміші для обгортання, крему і бальзами, мило. Воно підтягує шкіру, перешкоджає появі розтяжок, робить контури тіла чіткіше і рівніше, бореться з пігментацією. Чудово підходить для жирної, в’янучої і проблемної шкіри, зменшує висипання і робить шрами менш помітними. У харчовій промисловості ефірне масло мандарина полюбили за рахунок чудового освіжаючого і підбадьорливого запаху. В якості ароматизатора його додають в напої, кондитерські вироби, морозиво і навіть шоколад.

властивості 

Антисептичну властивість. Як відомо, сепсис, як і безліч інших хвороб, викликає золотистий стафілокок. Біль, набряк і почервоніння – все це лише самі нешкідливі симптоми сепсису. Насправді підступність хвороби полягає в її поширенні по всьому організму. І якщо вчасно не зупинити інфекцію, людина може загинути. Викликаючи страшний біль, судоми і жар вона повільно, але вірно знищує здорові клітини. Ефірна олія мандарина містить в собі дуже багато компонентів, які вбивають бактерії і зупиняють їх подальше поширення. Його застосовують не тільки для лікування цієї страшної хвороби, а й звичайних ран і порізів. Воно покриває рану захисною плівкою і надає допомогу при зборі тромбоцитів і лейкоцитів до ураженого місця. Убивчо діє на грибкові та вірусні інфекції.
Регенеруючі властивості. До складу масла входять компоненти, які викликає прискорений поділ клітин, надаючи регенеруючу дію на тканини шкіри, тим самим провокуючи більш швидке оновлення клітинного матеріалу.
Спазмолітичну властивість. Захворювання верхніх і нижніх дихальних шляхів можуть викликати спазм м’язів, викликаючи біль, виснажливий кашель і утруднене дихання. У свою чергу, спазм кишечника часто супроводжується блювотою і болем, що може викликати судоми. У цьому випадку на допомогу прийде ефірне масло мандарина, всього кілька крапель допоможуть полегшити стан хворого.
Так само воно підвищує імунітет, покращує обмін речовин, циркуляцію крові, надаючи шкірі сяючий і здоровий вигляд. Застосовується в комплексному лікуванні артритів і ревматизму.
очищаючі властивості допомагають позбутися від токсинів, виводячи їх з сечею, калом і потом. Це попереджає поява таких захворювань як фурункул, вугрі, подагра і артрит.
Під час прийому їжі ефірне масло мандарина застосовується для виділення травних соків, підвищує апетит і сприяє якнайшвидшому переварюванню їжі.
Воно давно славиться своїми розслаблюючі властивості. Завдяки седативного ефекту, підвищується настрій, стрес йде, нервова система заспокоюється.

Підведемо підсумки….

Ефірна олія мандарина знімає стрес, лікує шкірні захворювання, зберігає баланс вологи в шкірі, лікує діарею, запор, метеоризм і інші подібні порушення, пов’язані з травною і видільної системою, а також зменшує рубці, розтяжки.

Протипоказання для застосування

Будь-яке ефірне масло, в тому числі і це, алергікам потрібно приймати і використовувати дуже акуратно. Також є дані, що воно є фототоксичності. Не наносіть його в чистому (нерозбавленому вигляді) на слизові оболонки ротової порожнини і очей. Застосування всередину допустимо тільки після консультації з кваліфікованим лікарем.

Поєднання ефірного масла мандарина з іншими маслами

Мандарин поєднується з більшістю інших цитрусових масел, таких, як неролі, лайма, апельсина, грейпфрута, лимона. Поряд з цим, воно непогано взаємодіє з ефірними маслами бергамоту, чорного перцю, мирра, іланг-іланг, сандалового дерева, пальмароза, ялівцю, ромашки, жасмину, герані, пачулі, кориці, мускатного шавлії, гвоздики, ладану, лаванди і мускатного горіха.

Ссылка на основную публикацию