Аннато (аннатто): корисні властивості і шкода, барвник і застосування

Рослина аннато відомо також під іменами «помадні дерево» і «бікс».

Назви на інших мовах:

  • лат. Bixa orellana;
  • ньому. Achote, Orleanstrauch;
  • англ. Achiote, Annatto, Lipstick tree;
  • фр. Rocou, achiote.

У країнах Латинської Америки аннато знайшло широке застосування в різних галузях, завдяки особливому червоному пігменту. Воно використовується в якості натурального барвника в кулінарії і деяких інших видах промисловості.

Численні корисні властивості цієї рослини дозволяють застосовувати його в медицині і косметології.

Зовнішній вигляд

Аннато є невисокий, вічнозелений чагарник з великими глянсовими листям у формі сердечок.

У період цвітіння, який триває всього один день, рослина покривається дрібними рожевими суцвіттями з фіолетовими порошинами. Після того, як аннато відцвітає, на місці суцвіть починають зав’язуватися плоди. Дозріваючи, вони перетворюються в округлі коробочки коричнево-червоного або яскраво-червоного кольору, які часто-усіяні довгими гострими колючками. Вони розділені на 2 відділення.

Коли коробочки висихають і розкриваються, приходить пора збирати урожай – в коробочках знаходяться численні насіння.



В одній коробочці може бути до п’ятдесяти невеликих червоних ягідок, з яких згодом і отримують пігмент.

Самі насіння аннато цегельного або червоного кольору. Вони незграбні і тверді. Їх розмір в районі 4 мм.

Де росте?

Аннато любить спеку і вологе повітря, тому в промислових масштабах його вирощують тільки в його природному середовищі існування – південноамериканських тропіках. Втім, цей чагарник може виростати і в горах, на висоті до півтора кілометрів. Найбільша кількість аннато вирощується в Мексиці, Колумбії, Еквадорі і Перу.

Спосіб виготовлення спеції

Спеції отримують з висохлих насіння аннато. Для цього потрібно відокремити їх від м’якоті, ретельно промити і висушити. Зберігати спецію потрібно в закритому посуді, в сухому, темному місці.

Барвник з аннато також виробляють з насіння, способом екстракції. У готовому вигляді він виглядає як порошок або густа паста. Колір пігменту може варіюватися від жовтого до яскраво-червоного. Натуральний барвник з аннато стійкий до стирання і дії високих температур.

Для отримання барвника насіння заливають окропом, а потім настоюють протягом години.

Характеристики

  • пряний аромат, зі слабким деревним відтінком;
  • гостро-солодкий присмак;
  • жовтий, помаранчевий або червоний колір.

Харчова цінність і калорійність

Енергетична і харчова цінність на 100 грам продукту

білки жири вуглеводи калорійність
15,8 гр. 14,87 гр. 52,29 гр. 345 кКал

Хімічний склад

  • органічний пігмент биксин;
  • органічний пігмент норбіксін;
  • протеїни;
  • кальцій;
  • залізо;
  • магній;
  • вітамін В2;
  • вітамін В3.

Подивіться наступне відео з телепередачі “1000 і 1 спеція Шехерезади”. З нього ви дізнаєтеся все про рослину і барвнику аннато.

Корисні властивості

  • захищає від впливу ультрафіолету;
  • має антисептичні властивості;
  • допомагає усунути проблеми, пов’язані з роботою органів травлення;
  • знижує рівень холестерину в крові;
  • захищає від різних інфекцій шкіри і слизових оболонок;
  • допомагає боротися з захворювання сечостатевої системи;
  • знижує артеріальний тиск.

Барвник виглядає порошкоподібних.

шкода

  • при наявності непереносимості, може викликати сильну алергічну реакцію;
  • у великих дозах може стати причиною різкого підвищення артеріального тиску.

Застосування аннато як спеція або харчового барвника не має протипоказань, окрім двох перерахованих вище випадків. Якщо застосовувати його в нормальних кількостях, то воно не може завдати шкоди людському організму. Однак все ж не варто давати аннато маленьким дітям. Також, ні в якому разі не додавайте в їжу корінь цієї рослини, так він дуже агресивно впливає на печінку.

застосування

У кулінарії

  • в англійській і французькій кухнях застосовується для фарбування деяких сортів сиру;
  • в країнах Латинської Америки додається в приправи і маринади;
  • на Карибських островах в числі інших спецій входить до складу особливого ароматного масла;
  • на Філіппінах це обов’язковий компонент улюблених страв національної кухні – оладок з батату, м’яса в аннатовом олії і рагу з бичачих хвостів;
  • у В’єтнамі і в Китаї застосовується для фарбування в яскравий колір печені з м’яса;
  • в північноамериканської кухні використовується для підфарбовування вершкового масла і маргарину;
  • на Ямайці це основний компонент яскравого соусу, під яким подається національне блюдо з солоної тріски.



Соус-маринад для м’яса

Для приготування м’яса змішується:

  • паста аннато;
  • перець чилі;
  • сік цитрусових.

М’ясо обвалюють в приготованому соусі, дають замаринувати і запікають у духовці в бананових листах.

В медицині

Завдяки своїм антисептичним властивостям, аннато використовується як допоміжний засіб при лікуванні цілого ряду захворювань:

  • кір;
  • віспа;
  • дизентерія;
  • харчові отруєння;
  • гострі респіраторні захворювання;
  • інфекції нирок і сечовивідних шляхів;
  • вагінальні запалення різного походження;
  • шкірні запалення;
  • лихоманка;
  • геморой;
  • порушення серцевого ритму;
  • гіпертонія;
  • мігрень;
  • кон’юнктивіт.

У медицині застосовуються різні частини цієї рослини. Насіння аннато використовують для лікування захворювань травної системи, так, як вони можуть надавати послаблюючу або в’язку дію.

Листя рослини застосовують при захворюваннях органів дихання, а також для лікування запалень шкіри та інфекцій слизових оболонок.


У косметології

Аннатовое масло використовують для догляду за шкірою, так як воно має такі властивості:

  • розгладжує;
  • заспокоює;
  • пом’якшує;
  • живить;
  • знімає запалення;
  • захищає від сонця;
  • надає омолоджуючу дію;
  • підсилює засмагу.

Виробники додають масло аннато в різні види косметичної продукції: гелі для душу, засоби для засмаги, мило, шампунь, а також в декоративну косметику та інші засоби по догляду за тілом і волоссям.



Масло

Для приготування масла з аннато насіння повністю видаляються, при цьому воно набуває золотисто-жовтий колір.

У кулінарії масло застосовується, перш за все при обсмажуванні овочів або м’яса.

декоративне вирощування

Аннато давно і успішно використовується в ландшафтному дизайні. Цей невисокий, вічнозелений чагарник ідеально підходить для створення живоплоту. Для підтримки форми досить кілька разів на рік підстригати його спеціальними садовими ножицями.

Однак щоб рослина не загинула, йому потрібно створити комфортні умови існування. Аннато любить тепло, тому температуру слід підтримувати на рівні 20-35 градусів. Також необхідний розсіяний сонячне світло і регулярний полив, але потрібно уникати перезволоження. Влітку і навесні, двічі на місяць аннато підгодовують добривом на основі органічних речовин і мінералів.

Перед тим як висадити насіння в землю, необхідно замочити їх на кілька годин у холодній воді, а потім залишити для пророщування в нещільної грунтової суміші з додаванням піску, в світлому місці при кімнатній температурі.

Інше застосування

  • у первісних племен розпис тіла фарбою з аннато має ритуальне значення;
  • індіанці використовували аннато для захисту від комах.

Цікаві факти

Ще залишилися індіанські племена, які прикрашають свої тіла фарбою, приготовленою з насіння аннато. Згідно з давнім повір’ям, криваво-червоні візерунки здатні відлякати злих духів і уберегти від бід.

Ссылка на основную публикацию