Кавунове масло – користь і шкода, як приймати засіб з лікувальною метою

Косметологічна користь кавунового масла відома багатьом жінкам. Одні використовують його в складі кремів і сироваток, інші – в чистому вигляді. А ось про те, що препарат, ще відомий як масло Калахарі, може застосовуватися в лікувальних цілях, мало хто обізнаний. У деяких країнах його виробляють в промислових масштабах. Доведено, що ефект від терапії, заснованої на застосуванні кавунового масла, відрізняється яскравістю і стійкістю.

Склад кавунового масла і його властивості

Масло, що добувається з насіння кавуна, містить в кілька разів більше корисних компонентів, ніж його м’якоть. А їх концентрація при цьому вище. Ось тільки ті речовини, які володіють доведеними лікувальними властивостями:

  • Лінолева кислота. На її частку припадає близько 60% від загальної маси. Хімічна сполука корисно для шкіри, нервової системи, серця і судин. Властивості лінолевої кислоти дозволяють використовувати її для профілактики раку і нападів стенокардії.
  • Жирні кислоти (олеїнова, стеаринова, пальмітинова). Вони знижують підвищений артеріальний тиск до нормальних цифр, виводять з організму «шкідливий» холестерин.
  • Вітаміни групи В. Багате ними кавунове масло зміцнює нервову систему, стимулює приплив енергії.

Порада
Щоб переконатися в якості і свіжості кавунового масла, його потрібно спробувати. Масло з кавуна володіє унікальним ароматом і дуже приємним смаком. Якщо присутні хоч якісь відразливі нотки, від використання продукту краще утриматися.

  • Аргінін. Унікальна за своїми властивостями амінокислота, яка сприяє розширенню судин. Це позитивно позначається на стані кровотоку, що використовується при лікуванні судинних захворювань і зниження статевої функції у чоловіків.
  • Цинк. В кавунових маслі його багато. Цей елемент є запорукою чистої шкіри, міцного імунітету і нормального обміну речовин.
  • Мідь. Вона бере участь в засвоєнні заліза і попереджає розвиток анемії.
  • Марганець. Стимулює синтез ферментів, без яких неможливе нормальне функціонування органів і тканин.
  • Магній. Необхідний для профілактики остеопорозу, діабету і інфаркту.
  • Кавунове масло. Має сечогінну дію, завдяки якому з тканин виводяться надлишки води. Це дуже важливо для людей, схильних до набряків і целюліту.

Як і в багатьох рослинних маслах, в кавунових містяться антиоксиданти. Незалежно від того, зовнішньо застосовується продукт або всередину, він стимулює чистку організму від токсинів, вільних радикалів і інших отрут.

Кавунове маслі як лікарський засіб

Користь і шкода кавунового масла проявляються при певних умовах. Щоб отримати від продукту терапевтичний ефект, його потрібно правильно вживати.
Найчастіше кавунове масло додають в готові страви (овочеві і фруктові салати) в якості заправки. Але також масло можна пити по 0,5-1 чайній ложці за 30 хвилин до прийому їжі і не частіше 3 разів на добу.

У цьому випадку результати будуть такими:

  1. Знизиться ризик утворення піску і каменів в нирках.
  2. Нормалізується кислотно-лужний баланс всього організму.
  3. Згаснуть вогнища запалення.
  4. Запуститься чистка тканин та активна детоксикація.
  5. Прискориться обмін речовин.
  6. З організму почнуть виходити паразити.
  7. Запуститься оновлення клітин печінки, що позитивно позначиться на її стан і роботу.

Місцеве застосування кавунового масла не менш корисно. Антисептичні властивості продукту прискорюють регенерацію клітин, рани швидше затягуються, а виразки проходять.

Лікарі рекомендують застосовувати масло з кавунових насіння при ряді патологій:

  • Хвороби нирок і печінки.
  • Атеросклероз і гіпертонія.
  • Перенесений інсульт.
  • Авітамінози.
  • Різні види і ступеня ураження кровоносних судин.
  • Ожиріння.
  • Клімакс у жінок і статева дисфункція у чоловіків.
  • Зниження гостроти зору.

Звичайно, при існуванні будь-якого з діагнозів спочатку необхідно проконсультуватися з лікарем. Спроби самолікування можуть привести до сумних результатів, навіть якщо чітко дотримуватися універсальної схеми прийому препарату.

Косметична користь масла

Найактивніше кавунове масло застосовується в косметологічних цілях. Завдяки своїм фізичним і хімічним характеристикам, компоненти масла дуже глибоко проникають в шкіру, омолоджуючи її і надаючи сяючий вигляд.

При використанні кавунового масла в косметичних цілях потрібно пам’ятати про наступні моменти:

  1. Продукт в чистому вигляді відкриває пори, виводить з них надлишки шкірного сала і бруд.
  2. У поєднанні з іншими складовими препарат сприяє лікуванню акне, підвищення еластичності тканин, зменшенню зморшок.
  3. Склад ідеально підійде для шкіри будь-якого типу.
  4. Масляний екстракт можна застосовувати і при догляді за волоссям. Маски на основі компонента усунуть зайву жирність, знімуть свербіж шкіри голови, ліквідовують лупа.
  5. А ось як компонент для ароматерапії масло не підійде. Воно може бути тільки основою для більш сумішей з речовинами, запах яких більш виражений.

Масло кавунових кісточок можна додавати в улюблені косметичні засоби, їх якість від цього тільки підвищиться. Продукт допускається застосовувати при догляді за шкірою дітей. Термін придатності масла і засобів на його основі не менше 1-2 років, причому з часом властивості продукту нікуди не пропадають.

Шкода кавунового масла

Якщо чітко дотримуватися рекомендацій щодо застосування екстракту кавунових кісточок, негативних ефектів можна не боятися. А ось зловживання продуктом може негативно позначитися на стані і здорової людини.

  1. Може проявитися алергічна реакція, особливо, якщо така відповідь спостерігався на м’якоть кавуна. Можуть спостерігатися такі реакції, як чхання, свербіж, почервоніння на тілі, сльозотеча.
  2. Якщо відразу випити велику кількість масла або перевищувати дозування протягом декількох днів, може різко знизитися рівень цукру в крові.
  3. Сечогінні властивості кавунового масла також можуть послужити погану службу. Зловживання «ліками» спровокує навантаження на нирки.
  4. Кавунове масло змінює склад крові. Його підвищений вміст в тканинах може знизити концентрацію уваги і спровокувати слабкість.

Перші позитивні зміни від прийому масла проявляються вже через кілька днів після початку терапії. Згодом вони стають тільки яскравіше і більш очевидним. При бажанні можна ввести кавунове масло в свій раціон на постійній основі. Але для власного спокою слід робити невеликі перерви при організації лікувального або профілактичного впливу.

Ссылка на основную публикацию